În Catalonia, peste 330 de oameni au fost răniţi în urma ciocnirilor cu poliţia. Violenţele au avut loc în faţa secţiilor de vot

DISTRIBUIȚI

În Catalonia, peste 330 de oameni au fost răniţi în urma ciocnirilor cu poliţia. Violenţele au avut loc în faţa secţiilor de vot. Astăzi se desfăşoară un referendum pentru independenţa acestei regiuni a Spaniei. Scrutinul a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională de la Madrid. Prin urmare, Poliţia Naţională a fost trimisă în toată Catalonia ca să oprească accesul oamenilor în centrele de vot.

Ofiţeri ai Gărzii Civile au spart geamurile acestei secţii de vot, blocate din interior de activiştii pro-independenţă, ca să confişte urnele aflate în interior. Ministerul de Interne a precizat că a închis majoritatea celor două mii de secţii de votare, cu ajutorul Poliţiei Naţionale. Autorităţile catalane susţin însă că locuitorii pot vota în orice secţie rămasă deschisă, nu doar în cea în care sunt arondaţi. Încă de vineri, actrivişti pro-independenţă au ocupat şcolile, unde au rămas după ore alături de copiii lor, ca să se asigure că acestea vor rămâne deschise pentru referendumul de astăzi.

Alte secţii au fost apărate cu… tractoare. Forţele de ordine au precizat că vor evacua centrele ocupate de separatişti.

Un oficial spaniol a declarat că infrastructura pentru desfăşurarea acestui scrutin a fost dezafectată – au fost confiscate buletine de vot şi urne, au fost reţinuţi temporar mai mulţi politicieni, iar sistemul electronic de votare a fost blocat. Prin urmare, rezultatul referendumului nu va avea valoare, a transmis Madridul.

Cinci milioane trei sute de mii de catalani au drept de vot.

Catalonia aflată în nord-estul Spaniei, este o provincie bogată a Spaniei, cu propria cultură şi limbă, care se bucură deja de o autonomie sporită. Ea are propriile instituţii, separate de cele ale Madridului. Dar nu este recunoscută de Constituţia Spaniei drept o naţiune de sine-stătătoare. De fapt, principala nemulţumire a separatiştilor este una economică. Mulţi locuitori de aici critică faptul că o bună parte din veniturile provinciei se duc către bugetul naţional, iar Madridul nu oferă acestei regiuni ce i se cuvine din punct de vedere financiar.