În Bihor, zeci de păsări mor înecate în resturile provenite de la sondele de petrol din zonă. De ani de zile, societăţile responsabile sunt în faliment şi doar autorităţile locale ar mai putea ecologiza zona

DISTRIBUIȚI

În Bihor, zeci de păsări mor înecate în resturile provenite de la sondele de petrol din zonă! De ani de zile, societăţile responsabile sunt în faliment şi doar autorităţile locale ar mai putea ecologiza zona. E nevoie, însă, de aproape trei milioane de euro, bani pe care autorităţile locale nu îi au. În aceste condiţii, fie vor accesa fonduri europene, dar procedura va fi una de durată, fie îşi vor asuma riscul unei poluări şi mai mari pentru că şi pânza freatică este în pericol.

În nordul judeţului Bihor, la Suplacu de Barcău, e pericol mare de poluare din cauza a două depozite în care sunt păstrate resturile de la o fostă rafinărie. Este vorba despre mii de metri cubi de substanţe toxice, spun comisarii de la garda de mediu.

Garda de Mediu Bihor ştie că există un lichidator judiciar, care ar trebui să se ocupe de închidere şi ecologizare, dar din cauza faptului că nu există fonduri, societăţile au fost doar închise, în 2006.

Sute de păsări au murit până acum înecate în lichidul negru, uleios şi urât mirositor şi, dacă nu se va face nimic, ele vor continua să moară. Autorităţile locale spun că vor încerca să acceseze fonduri europene, astfel încât să poată rezolva problema.

Comisarii Gărzii de Mediu avertizează că dacă situaţia nu se va remedia curând, în zonă s-ar putea produce o catastrofă ecologică.