Impozitul pe gospodărie nu are şanse să fie aplicat de anul viitor. Puşi în situaţia de a-şi plăti singuri impozitul pe venit, românii s-ar putea transforma în restanţieri la stat

DISTRIBUIȚI

Proiectul care ar urma să-i transforme pe români în contabilii propriilor venituri nu are şanse să fie aplicat de anul viitor, o spun specialiştii despre impozitul pe gospodărie care ar urma să aducă o gaură în bugetul de stat dar şi în buzunarele românilor. Puşi în situaţia de a-şi plăti singuri impozitul pe venit, românii nu se vor grăbi să economisească lună de lună, ci mai degrabă se vor transforma în restanţieri la stat. Experţii fiscali trag un semnal de alarmă şi spun că nu avem nici bani suficienţi să plătim cei 35.000 de consultanţi fiscali şi că statul nu va încasa niciun leu din impozitul pe venit în 2018, dacă taxa pe gospodărie e aplicată de la 1 ianuarie.

Iar asta se va întâmpla pentru că odată ce se vor vedea cu bani în plus, vor cheltui fără să se gândească la a face economii.

Iar statul va putea face acest lucru.

Impozitul pe gospodărie ar urma să aibă consecinţe grave asupra bugetului statului, spun reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Ce nu se ştie este de unde va fi acoperit acest gol din bugetul de stat şi nici unde se vor găsi cei 35.000 de consultanţi fiscali cât ar fi nevoie. Veniturile românilor vor trebui contabilizate clar în fiecare gospodărie pentru ca mai apoi să fie declarate consilierului fiscal. Mai mult, declaraţia va trebui completată fără vreo greşeală pentru că orice ar rămâne nedeclarat s-ar putea încadra la evaziune fiscală. Odată cu noua formă de impozitare, o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcţie de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum şi la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă şi maşină (RCA), abonament la sala de fitness, cărţi sau medicamente.