Guvernul României e la un pas de a fi dat în judecată din cauza revoluţiei fiscale! Sindicatele funcţionarilor publici au început procedurile prin care vor să deschidă procese în instanţele din toată ţara, împotriva Executivului şi a angajatorilor locali din subordine. Şi asta pentru că, susţin reprezentanţii sindicatelor, în cazul a cel puţin 30.000 de funcţionari publici statul nu a ajustat brutul în aşa fel încât salariile acestora să nu fie afectate de mutarea contribuţiilor

DISTRIBUIȚI

Guvernul României e la un pas de a fi dat în judecată din cauza revoluţiei fiscale! Sindicatele funcţionarilor publici au început procedurile prin care vor să deschidă procese în instanţele din toată ţara, împotriva Executivului şi a angajatorilor locali din subordine. Şi asta pentru că, susţin reprezentanţii sindicatelor, în cazul a cel puţin 30.000 de funcţionari publici statul nu a ajustat brutul în aşa fel încât salariile acestora să nu fie afectate de mutarea contribuţiilor. Până să se ajungă în instanţă, urmează o nouă rundă de negocieri la masa rotundă.

Revoluţia fiscală a Guvernului creează nemulţumiri peste nemulţumiri. Funcţionarii publici din administraţia centrală anunţă că nu stau cu mâinile în sân. Reprezentanţii sindicatelor spun că Executivul nu nu s-a ţinut de cuvânt în ceea ce priveşte felul în care ar fi urmat să arate veniturile după trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

Unii funcţionari  nu au beneficiat de creşterea de 25% în aşa fel încat să fie acoperite contribuţiile, iar alţii au avut parte doar de o creştere parţială, de 10%,  care nu i-a dus la nivelul salariului de dinainte de revoluţia fiscală.  Dacă lucrurile nu se vor rezolva într-un fel, vor da Guvernul în judecată. Demersurile au început deja.

Astfel, pe lângă Guvern, funcţionarii ar urma să dea în judeactă şi angajatorii din judeţe, administraţiile financiare judeţene, prefecturile, direcţiile de protecţie a copilului sau direcţiile de sănătate publică. Şi asta, pentru că liderul Sindicatului Naţional al Funcţioanrilor Publici o contrazice pe ministrul Muncii şi spune că nu doar  „bugetarii de lux” – aşa cum îi numea Lia Olguţa Vasilescu – vor avea salarii mai mici.

Sindicalistul vine cu acuzaţii extrem de grave la adresa Liei Olguţa Vasilescu, pe care o acuză de minciună.

Avocaţii spun că o soluţie ar putea fi atacarea legii pe partea de constituţionalitate, pe principiul disproporţionalităţii actului normativ. Dacă ar câştiga, angajaţii ar putea obţine inclusiv despăgubiri de la Guvern. 

Reprezentanţii sindicatelor spun că vor renunţa la judecată cu o singură condiţie: cer o întâlniere cu premierul Viorica Dăncilă, în care să găsească o soluţie agreată atât de Guvern, dar şi de bugetari.