Guvernul lui Sorin Grindeanu este finalizat. Cele mai importante ministere au în frunte politicieni cu experienţă, dar şi figuri noi de la care se aşteaptă perfomanţă

DISTRIBUIȚI

Guvernul lui Sorin Grindeanu este finalizat. Printre cei nominalizaţi sunt persoane cunoscute, dar şi politicieni care nu au avut vizibilitate în spaţiul public. Cele mai importante ministere au în frunte politicieni cu experienţă,dar şi figuri noi de la care se aşteaptă perfomanţă.

Un minister care a trecut  în ultimul timp prin multe schimbări a fost cel de la Interne. Propunerea lui Sorin Grindeanu pentru funcţia de ministru de Interne este Carmen Dan. La alegerile din 11 decembrie Carmen Dan a fost aleasă senator de Teleorman. În prezent, ea ocupă şi funcţia de preşedinte al Comisiei juridice din Senat. În trecut, ea a fost secretara unei şcoli generale din Telorman, a lucrat la Call Center-ul unei bănci, apoi a făcut saltul la prefectura Teleorman.

La Ministerul Justiţiei a fost propus de Florin Iordache, fostul preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor. Florin Iordache şi-a reînnoit mandatul de deputat cu peste 60 la sută din voturi, obţinute în judeţul OLT. Din biografia sa aflăm că a avut de-a lungul activităţii sale de parlamentar 131 de propuneri legislative iniţiate dintre care 36 de legi au fost promulgate. Potrivit declaraţiei de interese, Florin Iordache este arbitru la Curtea de Arbitraj Internaţional, iar în plan politic este vicepreşedinte al PSD Olt. Conform declaraţiei de avere, deputatul deţine împreună cu soţia, fost judecător la Curtea Supremă, un teren intravilan de 450 de metri pătraţi şi o casă cu o suprafaţă de 238 de metri pătraţi în Bragadiru. El mai deţine şi un autotirism din 2013.

Un alt minister important este cel al Economiei. Propunerea de ministru este o altă figură necunoscută în spaţiul public şi este vorba de Alexandru Peterscu, actualul director al Poştei Române şi fost director al CFR Călători. Dar Petrescu a activat şi în sectorul bancar în Marea Britanie.

La ministerul Muncii,  noul premier a propus-o pe Olguţa Vasilescu. Primarul actual al Craiovei a fost ales şi ca deputat la alegerile din 11 decembrie.  La doar 17 ani Lia Olguţa Vasilescu era unul dintre membri fondatori ai partidului România Mare. La partidul condus mulţi ani de Vadim Tudor, Olguţa Vasilescu şi-a făcut debutul în politică iar în 1993 a  devenit preşedintele organizaţiei de tineret a Partidului, în judeţul Olt. În 2007 a demisionat din PRM şi  s-a înscris în PSD. Este divorţată, are un copil dar şi centura neagră la Karate, iar în ultimul timp a avut şi probleme în justiţie într-un dosar instrumentat de DNA.

Un minister important este şi cel al Sănătăţii! Noua propunere de ministru îl vizează pe Florin Bodog. Este profesor universitar şi a fost decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea. Pe 18 octombrie 2016, ministrul Mircea Dumitru, din Guvernul Cioloş, i-a retras lui Bodog atestatul de abilitare şi calitatea de conducător de doctorat  în domeniul studii universitare de doctorat, pe motiv că Botog are doar două articole publicate în calitate de autor principal.

Un alt minister foarte important este cel al Apărării.  Tot o figură nouă este propunerea pentru minstru la MAPN în persoana lui Gabriel Leş. Acesat este senator PSD, are 40 de ani şi a deţinut mai multe funcţii publice până în prezent: a fost consilier local, viceprimar al municipiului Satu Mare, subprefect, director executiv APIA şi până de curând secretar de stat în Departamentul de Armamente din cadrul MAPN. Gabriel Leş este licenţiat în economie, iar la ultimul scrutin a fost ales senator.