Guvernul dă cu o mână şi ia cu două! Ca să acopere trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, Executivul a anunţat majorarea salariului minim pe economie

DISTRIBUIȚI

Guvernul dă cu o mână şi ia cu două! Ca să acopere trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, Executivul a anunţat majorarea salariului minim pe economie. Setul de măsuri fiscale anunţate de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa cuprinde şi o măsură ce afectează milioane de români care contribuie la Pilonul 2, pensii obligatorii administrate privat. Contribuţiile pentru acesta vor fi reduse de anul viitor.

Odată cu 1 ianuarie, contribuţiile sociale trec de la angajator în grija angajatului.

Nu se ştie însă ce se va întâmpla cu cei cu salariile mai mari de atât şi dacă vor avea parte de majorări salariale din partea angajatorilor. Pilonul II de pensii n-a scăpat de modificări, astfel că se reduce nivelul contribuţiilor, de anul viitor.

Majorarea pensiei minime garantate la 640 de lei, care ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 ianuarie a fost amânată pentru vara viitoare.

În revoluţia fiscală a Guvernului, rămâne în vigoare şi contribuţia de solidaritate, suportată de angajator, care va fi majorată însă la 2,25%. Noile măsurti fiscale vor fi discutate vineri, săptămâna viitoare, într-o şedinţă de Guvern specială.