Guvernul a finalizat bugetul pentru anul 2017, iar Ministerul Finanţelor Publice a publicat proiectul cu împărţirea banilor. De data aceasta, aleşii nu şi-au respectat toate promisiunile făcute în campania electorală

DISTRIBUIȚI

Guvernul a finalizat bugetul pentru anul 2017, iar Ministerul Finanţelor Publice a publicat proiectul cu împărţirea banilor. De data aceasta, aleşii nu şi-au respectat toate promisiunile făcute în campania electorală. Mai multe ministere vor avea în acest an un buget mai mic decât în 2016. Printre ele şi apărarea. Şi pentru penitenciare au fost daţi mai puţini bani, în condiţiile în care Guvernul invocă supra-aglomerarea din închisori. Totodată, executivul amână, din nou, acordarea tichetelor de vacanţe, tichetelor de masă, dar şi a cupoanelor sociale pentru elevi.

Proiectul de buget pe anul 2017 este configurat pe o creştere economică de 5,2 la sută şi un deficit bugetar de 2,96 la sută din Produsul Intern Brut. Din totalul PIB-ului de aproximativ 815 miliarde de lei, 31,3 la sută reprezintă veniturile bugetare, estimate la aproape 255 miliarde de lei, iar 34,2 la sută sunt cheltuielile bugetare, în valoare de 278 miliarde de lei. Totodată, a fost luată în considerare şi o inflaţie medie anuală de 1,4 la sută.

BUGETUL PE 2017

-CREŞTERE ECONOMICĂ: 5,2%

-PIB: 815,195 miliarde lei

-DEFICIT BUGETAR: 2,96% din PIB

-VENITURI BUGETARE: 31,3% din PIB

-CHELTUIELI BUGETARE: 34,2% din PIB

-INFLAŢIA MEDIE: 1,4%

sursa: Ministerul Finanţelor Publice

Bugetul pe anul acesta vine, însă, cu bani mai puţini pentru foarte multe sectoare. Administraţia Prezidenţială a primit puţin peste 46 de milioane de lei, cu 4 la sută mai puţin faţă de 2016.

Dintre ministere, cea mai mare scădere este înregistrată la Ministerul Energiei, cu 53 la sută mai puţini bani faţă de anul trecut. Cu o reducere semnificativă de buget, s-a trezit şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh.

CE MINISTERE PRIMESC MAI PUŢINI BANI:

MINISTERUL ENERGIEI:

– 205,8 milioane de lei

– cu 53% mai puţin faţă de 2016

MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE:

– 7,1 miliarde de lei

– cu 14,48 mai puţin faţă de 2016

sursa: Ministerul Finanţelor Publice

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe are un buget de 763 milioane de lei, mai mic cu 2,3 la sută. Sume mici au fost alocate şi pentru interne. Cu 4 la sută mai puţin decât anul trecut.

Nici la nevoile din Educaţie Guvernul Grindeanu nu s-a gândit prea mult şi a i-a alocat un buget mai mic. În aceeaşi situaţie sunt şi Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Apărării Naţionale.

CE MINISTERE PRIMESC MAI PUŢINI BANI:

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE: 763,7 milioane lei

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE: 11,18 miliarde lei

MINISTERUL EDUCAŢIEI: 8,24 miliarde lei

MINISTERUL TINERETULUI ŞI SPORTULUI: 410,9 milioane lei

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE: 763,748 milioane lei

sursa: Ministerul Finanţelor Publice

Bugetul armatei este mai mic decât cel de anul trecut. Asta, deşi promisiunile au fost că apărarea va primi cel puţin 2 la sută din PIB. Ministerul Apărării Naţionale are alocat un buget de 11 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 1,35 la sută din PIB. Abia prin creditele de angajament se ajunge la 2%.

Reprezentanţii ministerului au transmis, astăzi, printr-un comunicat de presă, că suma alocată este suficientă pentru dotările prognozate în 2017.

MINISTERUL APĂRĂRII, MULŢUMIT DE BANII ALOCAŢI

Suma alocată constituie premiza dotării forţelor armate cu echipamente de luptă moderne şi interoperabile, în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite (…) faţă de NATO, UE şi partenerii strategici (…).

sursa: comunicat MAPN

La polul opus, cea mai mare creştere a bugetului este înregistrată la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Aici, suma alocată este de 17,6 miliarde de lei, cu 80 la sută mai mult faţă de anul trecut. Şi Ministerul Muncii a primit mai mulţi bani, 36 de miliarde de lei. Nu stă deloc rău nici Ministerul Transporturilor, care a primit cu 60 la sută mai mulţi bani, în total aproape 14 miliarde de lei.

CE MINISTERE PRIMESC MAI MULŢI BANI:

MINISTERUL AGRICULTURII: 17,3 miliarde lei

MINISTERUL MUNCII: 36,7 miliarde lei

MINISTERUL TRANSPORTURILOR: 13,76 miliarde lei

sursa: Ministerul Finanţelor Publice

În contextul în care supra-aglomerarea închisorilor şi condiţiile inumane sunt principalele argumente aduse în favoarea ordonanţei privind graţierea, Guvernul a alocat mai puţini bani pentru penitenciare, doar un miliard de lei.

De altfel, Guvernul a amânat, până la finalul anului 2017, acordarea unor drepturi salariale şi de altă natură de care ar trebui să beneficieze angajaţii din sectorul bugetar. Printre acestea se numără şi acordarea de tichete de vacanţă, tichete de masă, tichete cadou, prime, cupoane sociale pentru elevi sau acordarea a 500 de euro pentru nou-născuţi.