Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului Fscal, care prevede, printre altele, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. De la 1 ianuarie 2018, sănătatea, pensiile, şomajul şi impozitul pe venit vor fi plătite integral din salariul brut al angajatului

DISTRIBUIȚI

Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului Fscal, care prevede, printre altele, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. De la 1 ianuarie 2018, sănătatea, pensiile, şomajul şi impozitul pe venit vor fi plătite integral din salariul brut al angajatului. Practic, pentru ca angajaţii să rămână cu aceiaşi bani în buzunar, firmele private vor trebui să mărească salariile brute. Patronatele şi sindicatele au contestat în repetate rânduri noile măsuri şi avertizează că am putea asista la scăderi de salarii şi concedieri.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea codului fiscal ar trebui, spun guvernanţii, să încurajeze mediul de afaceri şi să crească bugetul de pensii. De la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va scădea de la 16 la 10 la sută, iar contribuţiile sociale obigatorii vor fi mai mici cu două procente. Măsura care stârneşte, însă, cele mai multe critici este trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

Practic, de anul viitor, toate contribuţiile sociale vor fi plătite din salariul brut al angajatului. Analiştii economici se tem, însă, că, dacă firmele private vor refuza să mărească salariile brute, atunci angajaţii vor rămâne cu mai puţini bani în buzunar.

Şi multe dintre companiile private s-au declarat, încă de la început, împotriva revoluţiei fiscale. Cu toate acestea, premierul a încercat să îi liniştească în stilu-i caracteristic, în şedinţa de guvern.

La fel de „inflamată” este şi Opoziţia, care avertizează că nu va rămâne cu braţele încrucişate în faţa acţiunilor guvernului.

Liderii Opoziţiei spun că vor demara chiar de săptămâna viitoare procedura pentru depunerea moţiunii.