Gerul din ultimele zile a umplut cabinetele medicilor de familie. Numărul bolnavilor de gripă a trecut de 200, însă sunt alte aproape 90.000 de persoane cu infecţii respiratorii

DISTRIBUIȚI

Gerul din ultimele zile a umplut cabinetele medicilor de familie. Numărul bolnavilor de gripă a trecut de 200, însă sunt alte aproape 90.000 de persoane cu infencţii respiratorii. În plus, patru oameni au fost răpuşi de boală în doar o săptămână. Printre ei şi un copil sub un an. Medicii se tem de o nouă epidemie, mai ales odată cu începerea şcolii. Totodată, fac apel şi la autorităţi pentru că au rămas fără doze de vaccin pentru imunizarea micuţilor.

Sebastian are puţin peste un an. Este la a două vizită la medicul de familie. A răcit acum o săptămână şi încă nu i-a mai trecut.

Vizita la doctor nu-i chiar pe placul lui, dar a înţeles de la mama lui că trebuie să stea cuminte cât timp este îl consultat. Aşa o să primească tratamentul potrivit. Din fericire, are doar început de viroză. Alarmante sunt, însă, cazurile de gripă.

Niciuna din persoanele decedate nu era vaccinată. Printre ele şi un bebeluş cu vârsta până într-un an.

Potrivit centrului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, peste 88 de mii de persoane au fost diagnosticate cu infecţii respiratorii acute. Aproape cu 40% mai mult decât săptămâna anterioară.  Foarte importantă este şi prevenţia.

Numărul mare de îmbolnăviri vine şi pe fondul refuzului părinţilor de a-şi imuniza copiii, de teama unor complicaţii. Însă chiar şi cei care au înţeles că vaccinarea este principalul mijloc prin care îi pot proteja pe cei mici de gripă, se lovesc de sistem. Medicii de familie se plâng că nu mai au doze de vaccin.