Fostul şef al Securităţii, Iulian Vlad, a murit în această dimineaţă la vârsta de 86 de ani. El fost cel care a dat ordin celor 2.000 de soldaţi pregătiţi să apere ţara la Revoluţia din 1989, să nu tragă în populaţie

DISTRIBUIȚI

Fostul şef al Securităţii, Iulian Vlad, a murit în această dimineaţă la vârsta de 86 de ani. El fost cel care a dat ordin celor 2.000 de soldaţi pregătiţi să apere ţara la Revoluţia din 1989, să nu tragă în populaţie.

Născut la 23 februare 1931, Iulian Vlad a fost ultimul şef al Securităţii comuniste. Nesupunerea lui faţă de directivele date de Nicolae Ceauşescu de a mobiliza armata, dar şi decizia de a nu trage în populaţie, au schimbat cursul evenimentelor din decembrie 1989.

Într-un interviu pentru ziarul Adevărul, fostul şef al securităţii povestea cum a ajuns să ia această decizie, împreună cu generalul Milea.

Imediat după Revoluţie, Iulian Vlad a fost arestat. Pentru implicarea sa în represiunile din Timişoara şi Bucureşti a primit o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, din care a executat doar patru ani.