Fostul preşedinte al Gambiei a fugit din ţară cu 11 milioane de dolari din bugetul statului. Fostul şef de stat, aflat la putere în ultimii 22 de ani, a plecat în exil, după ce a pierdut alegerile

DISTRIBUIȚI

Fostul preşedinte al Gambiei a fugit din ţară cu 11 milioane de dolari din bugetul statului. Fostul şef de stat, aflat la putere în ultimii 22 de ani, a plecat în exil, după ce a pierdut alegerile. El a refuzat să îşi recunoască înfrângerea şi fost alungat sub ameninţarea unei intervenţii militare.

Ya-ya Jammeh, fostul lider de la Banjul, a plecat din Gambia şi, odată cu el, peste 10 milioane de dolari – bani din buget. Prejudiciul este însă mai mare. În afară de această pagubă, dictatorul ar fi ordonat ca, la bordul unui avion cargo, să fie încărcate limuzine şi alte bunuri de lux. Şi asta, în ciuda faptului că autorităţile aeroportului din capitală au primit un ordin explicit să nu îl lase pe Jammeh să îşi scoată bunurile din ţară. Experţii înceracă să stabilească acum cu exactitate cât a sustras fostul preşedinte din vistieria ţării, care este… aproape goală, după cum a informat ministerul Finanţelor.

Tunul a fost dat de Jammeh după ce a pierdut alegerile de pe 1 decembrie, în faţa lui Adama Barrow. Fostul preşedinte a fost convins să renunţe la funcţie abia după intervenţia Comunităţii Economice a Statelor Vest-Africane. Acestea l-au ameninţat cu o inetrvenţie militară dacă nu acceptă rezultatul scrutinului.

Trupele a cinci ţări africane, sub conducerea unui general senegalez, au fost primite cu aplauze în capitala Banjul. Aici, militarii au preluat controlul asupra instituţiilor, pentru a asigura o tranziţie paşnică a puterii. Noul preşedinte Adama Barrow aşteaptă în Senegal ca apele să se liniştească şi să se întoarcă în ţară pentru învestire.

Fostul preşedinte al Gambiei, care a preluat puterea în urma unei lovituri de stat, s-ar afla acum în exil în Guineea Ecuatorială.