Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost audiat la DIICOT în dosarul medicului Mihai Lucan. Înainte să stea de vorbă cu anchetatorii, acesta a declarat că Agenţia Naţională de Transplant a fost controlată de medicul urolog, astfel încât să nu existe reguli clare privind alocarea organelor. Aşadar, cei care aveau un interes în acest sens nu puteau fi traşi la răspundere

DISTRIBUIȚI

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost audiat la DIICOT în dosarul medicului Mihai Lucan. Înainte să stea de vorbă cu anchetatorii, acesta a declarat că Agenţia Naţională de Transplant a fost controlată de medicul urolog, astfel încât să nu existe reguli clare privind alocarea organelor. Aşadar, cei care aveau un interes în acest sens nu puteau fi traşi la răspundere. Despre puţinele reguli care existau la nivelul agenţiei, fostul ministru spune că şi acelea erau încălcate.

După Florian Bodog, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost audiat şi el la DIICOT, în dosarul în care medicul Mihai Lucan este acuzat de delapidarea Institutul Urologic şi de Transplant Renal din Cluj-Napoca. Vlad Voiculescu face noi dezvăluiri în acest caz şi spune că a existat mereu un interes al unor oameni de la Agenţia Naţională de Transplant să nu existe reguli clare de alocare a organelor.

În ultimii ani, mai multe rapoarte care sesizau nereguli la Agenţia Naţională de Transplant au ajuns şi la instituţiile statului, însă nimeni nu s-a sesizat în vreun fel.

Vlad Voiculescu spune că Mihai Lucan avea acces în permanenţă la informaţii clasificate din interiorul Ministerului Sănătăţii, care depăşeau informaţiile pe care le aveau chiar şi procurorii.

Grav este că, nici în momentul de faţă, nu există o evidenţă a celor care au beneficiat de transplant sau un regulament clar pentru alocarea organelor. Mai mult, se lucrează la o lege a transplantului care lasă selecţia primitorului de organ la latitudinea şefilor de clinică.

Totul în timp ce Eurotransplant are o bază de date clară, iar sistemul de alocare este obiectiv, reproductibil, transparent şi valid şi se ţine cont de urgenţă. Până la ora difuzării acestei ştiri, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere referitor la această situaţie.