Foarte multe semne de întrebare şi declaraţii contradictorii în urma incendiului de la clubul Bamboo din Capitală. Localului îi lipseau documentele de funcţionare

DISTRIBUIȚI

Foarte multe semne de întrebare şi declaraţii contradictorii în urma incendiului de la clubul Bamboo din Capitală. Localului îi lipseau documentele de funcţionare şi a primit o serie de amenzi în ultimii doi ani. Cu toate astea, patronii au găsit o portiţă de scăpare chiar în lege. O hotărâre de Guvern le permitea să funcţioneze până în iunie 2017…pe propria răspundere. Dar oare cine ar fi răspuns în cazul unor decese? Şi mai ales, cum?

Clubul Bamboo: fără autorizaţie de funcţionare şi fără autorizaţie de securitatate la incendiu. Chiar şi aşa, localul era plin în fiecare weekend.  Clubul Bamboo avea doar avizul de securitate la incendiu, un document care trebuie obţinut înainte de construcţie.

Odată ce clădirea a fost ridicată, patronii erau obligaţi să solicite şi autorizaţia de securitate la incendiu. Un act după care proprietarii Bamboo nu s-au mai obosit să umble şi de care era nevoie înainte de deschiderea clubului. Lucru care nu s-a întâmplat. Au urmat controale inopinate, iar amenzile au început să curgă.

Amendaţi pentru unul dintre motivele care ar fi putut duce la arderea din temelii a clubului şi mai grav, la rănirea şi moartea unor tineri. Doar câteva luni mai târziu, în noiembrie 2015, clubul primeşte încă două amenzi pentru acelaşi motiv. Iar în 2016 a fost sancţionat cu 2.500 de lei pentru blocarea căilor de evacuare. Cu toate astea, ISU nu putea închide clubul.

Salvarea patronilor a venit, însă, mai ales în ziua în care o ordonanţă de Guvern le-a prelungit timpul în care puteau să obţină autorizaţie de la ISU. În cazul de faţă, 30 iunie 2017.

Până atunci, clubul Bamboo, la fel ca multe alte localuri de fiţe, funcţiona pe răspunderea acţionarilor. Petrecerile cu şampanii scumpe au continuat. Tinerii se distrau fără nicio grijă. Doar patronii au dat cu subsemnatul că răspund ei.

România, ţara tuturor posibilităţilor, în care un club poate funcţiona fără autorizaţie şi nu poate fi închis de autorităţi.

Clubul Bamboo a fost amendat şi de către Primăria Sectorului 2 pentru că funcţiona fără autorizaţie de desfăşurare a activităţilor. Nu s-a putut pune lacătul pe uşa localului nici acum. Reprezentanţii Primăriei au declarat că vor face demersuri în acest sens.

Cine ştie câte alte zeci de cluburi funcţionează după aceeaşi metodă. Grav este că o nouă tragedie se poate întâmpla la orice pas.