Foarte multe persoane nu au mai pus mâna pe o carte după ce au terminat şcoala şi acum au mari dificultăţi de citit şi scris. Sunt însă şi oameni care nu au icitit nici măcar o carte în viaţa lor

DISTRIBUIȚI

Ai carte, ai parte, spune un vechi proverb românesc de care nu mulţi mai ţin cont. Nici în rândul adulţilor situaţia nu este mai bună. Foarte multe persoane nu au mai pus mâna pe o carte după ce au terminat şcoala şi acum au mari dificultăţi de citit şi scris. Sunt însă şi oameni care nu au icitit nici măcar o carte în viaţa lor.

Din păcate, astfel de situaţii încep să fie întâlnite şi în rândul copiilor. Statistici îngrijorătoare cu privire la gradul de lectură şi de înţelegere a textelor în rândul elevilor din România arată faptul că doar opt la sută din copiii bucureşteni mai citesc de plăcere în timpul liber. Într-o epocă în care suntem înconjuraţi de tehnologie, cărţile pierd tot mai mult teren. Copiii preferă să îşi piardă timpul cu imagini virtuale şi jocuri de toate felurile. În plus, nici părinţii nu mai sunt un exemplu prea bun. Prinşi în stresul cotidian, nu mai au timp pentru cei mici şi preferă să îi lase să îşi piardă timpul pe telefon sau tabletă. Puţini sunt cei care le mai citesc seara la culcare.

Specialiştii spun că este important să ştim cum să îi facem pe cei mici să iubească lectura. Cel mai simplu este prin joacă. Mai bine zis să… coborâm la mintea lor. La Festivalul Narativ, părinţii au avut ocazia să vadă cum poate fi cititul o activitate interesantă pentru copii.

Tribunalul personajelor, teatru de umbre, rime şi ghicitori, litere pentru prichindei. Sunt doar câteva dintre atelierele pregătite pentru copii.

Dacă de mici au parte de astfel de activităţi, pe măsură ce cresc învaţă să citească şi să iubească lectura.

Şi… cum multe cărţi se găsesc acum şi pe internet în format digital, nimeni nu mai are scuză să nu citească.