Fiscul scoate la vânzare celebrul vin de la Murfatlar de care se bucurau pe vremuri Nicolae Ceauşescu sau Regele Mihai. Vorbim despre o colecţie de vinuri extrem de valoroasă. Unele sticle cu vin au fost produse în anul 1950

DISTRIBUIȚI

Fiscul scoate la vânzare celebrul vin de la Murfatlar de care se bucurau pe vremuri Nicolae Ceauşescu sau Regele Mihai. Vorbim despre o colecţie de vinuri extrem de valoroasă. Unele sticle cu vin au fost produse în anul 1950. ANAF execută silit Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Murfatlar pentru o datorie de aproape două milioane de lei. La prima licitaţie, organizată la Constanţa, nu s-a prezentat nimeni.

De astfel de vinuri se bucură în mod normal oamenii cu bani ori colecţionarii. Acum, după ce Fiscul a pus sechestru pe vinoteca staţiunii de cercetare de la Murfatlar, vinul ar putea să ajungă şi la persoane cu o situaţie financiară modestă. 11 mii de sticle vor fi scoase la vânzare de ANAF, din diferite soiuri şi din diferiţi ani de productie. Celebre sunt producţiile anilor 1968 şi 1969. O sticlă de vin din această perioadă se poate vinde în prezent cu 200 de euro.

Fiscul a organizat deja o licitaţie pentru vânzarea sticlelor, unele dintre ele fiind vechi de 50 de ani. Însa, oamenii nu par foarte interesaţi să cumpere. Mai ales că există şi condiţii.

S-a ajuns într-o astfel de situaţie după ce staţiunea de cercetare de la Murfatlar a înregistrat datorii la bugetul de stat. Staţiunea de finanţează singură. Din 2009 nu a mai primit subvenţii de la autorităţi. Drept urmare, cei din conducere nu au mai avut cu ce să achite contribuţiile sociale ale angajaţilor. Aşa s-a ajuns la o datorie de aproape 2 milioane de lei şi implicit la un sechestru.

Mulţi dintre producatorii de vin din Dobrogea au cumparat de-a lungul timpului struguri de la Statiunea de Cercetare Murflatar, din care au obtinut vinuri ce au fost medaliate la diverse competiţii internaţionale.

Valoarea totală a vinurilor scoase de Fisc la licitaţie este de aproape un milion şi jumătate de lei fără TVA.