Fericiţi, disciplinaţi şi prietenoşi. Sute de câini, din aproape toate rasele, s-au întrecut în frumuseţe la o expoziție canină

DISTRIBUIȚI

Fericiţi, disciplinaţi şi prietenoşi. Vorbim de sute de câini, din aproape toate rasele, care astăzi s-au întrecut în frumuseţe. Au participat, alături de proprietarii şi dresorii lor, la o expoziţie canină, organizată în Capitală. La final, mulţi dintre ai au plecat acasă cu diplome şi medalii. Le aflaţi poveştile, dar vedeţi şi ce presupune meseria de arbitru canin în rubrica „Prieteni fără grai”.

Akita Inu, Dalmaţian, Golden Retriever, Labrador, ogar, cane corso, doberman, rottweiler, ciobănesc caucazian, ciobănesc carpatin sau saint bernard. Sunt doar câteva dintre rasele de câini pe care le-am putut admira astăzi în toată splendoarea lor.

Cherry are doi ani şi a fost desemnată cel mai frumos pudel mediu alb înscris în competiţie. Este a treia oară când participă la astfel de concursuri. Relaţia dintre ea şi proprietara ei aproape că nu mai are nevoie de nicio descriere. Cânii din această rasă au ceva aparte, crede cea care îi este alături zi de zi.

La rândul ei, Dream provine dintr-o canisă de Saint Bernard din Rusia. Are 11 luni şi este la început de drum.

Cristina Epuraş este arbitru canin internaţional de treizeci de ani. Nu concepe viaţa decât în preajma animalelor. Fără dragoste pentru necuvântătoare nu poţi practica o astfel de meserie, spune ea. Dar, în acelaşi timp, este nevoie şi de cunoştinţe solide despre fiecare rasă împarte.

Deşi suntem într-o încăpere aglomerată, câinii nu sunt nici speriaţi, nici agitaţi. Sunt foarte atenţi şi relaxaţi atunci când execută comenzile.

Cristina nu a ţinut pasiunea pentru animale numai pentru ea. I-a transmis-o şi fetei sale, Ilinca. Tânăra are numai paispreze ani şi deja prezintă câini în competiţii. Nici nu se gândeşte că într-o zi ar putea să o ia pe alt drum. E hotărâtă să facă performanţă în acest domeniu.

Astăzi, Ilinca a venit însoţită la concurs de prietenul ei cel mai bun Pongo. Îi leagă o iubire absolută. Când este lângă ea, patrupedul parcă râde. De altfel, fata înţelege din priviri toţi câinii.

Happy nu mai are nicio emoţie când intră în ring. Este campion în ţara noastră. Este un câine din rasa Cavalier King Charles Spaniel, o rasă care provine din Marea Britanie.