Extremiştii maghiari, care intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României la Târgu Secuiesc, nu vor petrece nicio zi în spatele gratiilor. Judecătorii au decis că şi-au ispăşit deja pedeapsa cât timp au fost reţinuţi şi au stat în arest

DISTRIBUIȚI

Extremiştii maghiari care intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României la Târgu Secuiesc au primit pedepse cu închisoare. Nu vor petrece însă nicio zi în spatele gratiilor. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis că şi-au ispăşit deja pedeapsa cât timp au fost reţinuţi şi au stat în arest în timpul anchetei şi al procesului. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Beke Istvan şi Zoltan Szocs, lideri ai grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate Transilvania, au fost condamnaţi la 11 luni şi şase zile şi respectiv 10  luni şi opt zile de închisoare cu executare. Cei doi au fost acuzaţi că în 2015 intenţionau să detoneze o bombă artizanală la manifestaţia organizată în Târgu Secuiesc cu ocazia Zilei Naţionale a României. Gruparea din care fac parte este de extremă dreapta şi militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei.

Judecătorul care a pronunţat sentinţa a catalogat gruparea drept xenofobă, fascistă şi rasistă. Cu toate acestea, Beke Istvan şi Zoltan Szocs nu vor face nicio zi de închisoare.

Pe lângă condamnările primite, celor doi li s-au confiscat mai multe broşuri, stickere, hărţi şi alte materiale care reprezentau harta Ungariei Mari, dar şi materiale pirotehnice. Ei trebuie să plătească acum şi câte 10.000 de lei cheltuieli de judecată. Sentinţa nu este una definitivă şi poate fi atacată cu apel. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori în acest caz, în ultimii trei ani în România a fost semnalat interesul unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului faţă de gruparea Mişcarea de Tineret 64 de Comitate cu scopul de a pune la cale acţiuni violente şi de a promova refacerea Ungariei Mari.