Explozie la sediul FMI din Paris

DISTRIBUIȚI

O persoană a fost rănită uşor în explozia produsă în momentul în care a deschis un plic la sediul Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ale Băncii Mondiale din Paris, transmite joi postul BFM TV

O asistentă a unuia dintre directori a fost rănită la mâini şi la faţă atunci când a deschis o scrisoare care a explodat la sediul din Paris al Fondului Monetar Internaţional (FMI), scrie „Le Figaro“, citând surse din poliţie. Potrivit primelor elemente ale anchetei, o petardă ar putea fi cauza exploziei, au mai spus sursele. Mai multe persoane au fost evacuate „ca o măsură de precauţie”. Ancheta a fost încredinţată poliţiei din Paris. La birourile FMI şi ale Băncii Mondiale din Paris este în curs de desfăşurare o operaţiune a poliţiei. Un colet exploziv fusese trimis, zilele trecute şi pe adresa ministerului de Finanţe german. Poliţia din Berlin a anunţat miercuri că a descoperit la sediul ministerului, în centrul Berlinului, un pachet conţinând un „amestec exploziv (…) folosit frecvent în producerea de material pirotehnic” şi care ar fi putut provoca „răni considerabile”.

Purtând o ştampilă a poştei elene, pachetul îl menţiona ca expeditor, cu adresa sa reală, un responsabil de frunte al principalului partid de opoziţie, Noua Democraţie (ND, dreapta), a precizat sursa din cadrul poliţiei elene. Omul politic în cauză, Adonis Georgiadis, provenit din rândul extremei dreapta şi lider al aripii populiste a ND, este o obsesie a stângii şi extremei stânga din ţară şi proprietar al unei librării frecvent ţintă a atacurilor atribuite mişcării anarhiste. Poliţia elenă anchetează asupra eventualelor legături cu acte similare comise de mişcarea extremistă greacă, potrivit aceleiaşi surse. De asemenea, autorităţile examinează cum a putut părăsi ţara un pachet care conţinea explozivi. Potrivit presei germane, acest era adresat ministrului de finanţe, Wolfgang Schäuble, considerat în Grecia ca unul dintre principalii responsabili ai curelor de austeritate administrate ţării, din 2010, pentru datoriile sale uriaşe şi care au scufundat-o în recesiune. Agenţia germană DPA a scris că dispozitivul, incluzând şi „un fel de detonator”, era de fabricaţie artizanală.

sursa: www.adevarul.ro