Europol avertizează că recentul atac informatic a făcut până acum peste 200.000 de „victime”. Luni dimineaţa, ameninţarea cibernetică ar putea creşte din nou exponenţial

DISTRIBUIȚI

Europol avertizează că recentul atac informatic a făcut până acum peste două sute de mii de „victime”, din 150 de ţări, însă, atenţie, pericolul nu a trecut. Luni dimineaţa, ameninţarea cibernetică ar putea creşte din nou exponenţial. Virusul „WannaCry” a afectat în principal companii şi instituţii. Acesta blochează fişierele utilizatorilor şi cere o răscumpărare pentru deblocarea computerelor.

Atacul WannaCry a fost denumit de experţi o apocalipsă cibernetică şi unul dintre cele mai grave incidente de acest fel de până acum. Printre primele zece ţări cele mai afectate se numără Marea Britanie, Rusia, dar şi România. Experţii în securitate informatică avertizează că un alt atac asemănător este iminent şi de neoprit. Deşi sâmbătă seara, acest prim asalt informatic a fost declarat închis, Europol anunţă că ameninţarea revine, sub varianta WannaCry 2.0.

Europol lucrează cu Biroul Federal de Investigaţii, FBI, din Statele Unite, ca să găsească făptaşul sau făptaşii. Utilizatorii se pot apăra de această ameninţare. Europol, cu ajutorul autorităţilor din Olanda, pune acum la dispoziţia publicului, gratuit, un program care deblochează terminalele infectate. Tot ce trebuie să faceţi este să accesaţi site-ul no-more-ransom punct org şi să urmaţi paşii respectivi.

Virusul de tip ransomware exploatează o vulnerabilitate a Windows şi calculatoarele care nu şi-au updatat recent acest sistem de operare. WannaCry pune stăpânire pe toate fişierele unui computer, iar, pentru deblocarea lor, cere plătirea a 300 de BitCoin – o monedă digitală. Europol transmite că uimitor de puţine astfel de plăţi au fost făcute până acum de victime, echivalentul a 25.000 de euro. Experţii roagă publicul să nu vireze bani hackerilor, pentru a nu-i încuraja.