Europa este paralizată de valul de ninsori şi ger cumplit. Zeci de oameni au murit de frig în mai multe ţări, iar adăposturile pentru oamenii străzii sunt pline

DISTRIBUIȚI

Europa este paralizată de valul de ninsori şi ger cumplit. Zeci de oameni au murit de frig în mai multe ţări, iar adăposturile pentru oamenii străzii sunt pline. Turcia este puternic afectată de cantităţile însemnate de zăpadă, în timp ce olandezii par a fi printre puţinii care se bucură de vremea extremă.

O situaţie tragică se înregistrează în Polonia unde 20 de persoane au fost găsite decedate de autorităţi, principala cauză fiind hipotermia. La fel s-a întâmplat şi în Italia unde 5 oameni au murit. Printre ei şi un român în vârstă de 46 de ani. Omul trăia într-o clădire dezafectată din oraşul Messina, în nordul Siciliei şi era cunoscut de localnici ca fiind grav bolnav. El a refuzat orice ajutor, astfel că gerul năpraznic i-a înrăutăţit starea şi bărbatul a murit. În peninsulă meteorologii au instituit cod roşu de ger , după ce zăpada şi temperaturile foarte scăzute au afectat regiuni din sud în care în mod normal nu ninge ani la rând. Până şi crestele vulcanului Vezuviu sunt acoperite de zăpadă. O situaţie inedită a fost semnalată la Vatican, unde faimoasa fântână arteziană a îngheţat. De altfel oficialii de aici au dispus ca adăposturile bisericii catolice să rămână deschise permanent, nu doar noaptea, pentru a-i putea găzdui în siguranţă pe nevoiaşii care trăiesc sub cerul liber. Populaţia a fost sfătuită să le aducă celor săraci haine şi pături groase.

Turcia este şi ea paralizată de vremea extremă.   Căderile masive de zăpadă au dus la blocarea traficului rutier şi aerian, iar sute de oameni au rămas captivi pe autostrăzile din regiunea vestică Balikeşir. Aeroportul din Istanbul a devenit supraraglomerat după ce compania Turkish Airlines a anunţat anularea a nu mai puţin de 650 de zboruri. 

Nici la vecinii bulgari situaţia nu este mai bună. Din cauza viscolului care a lovit năpraznic nici măcar intervenţiile drumarilor nu au mai fost posibile în zona oraşului Varna, unde autorităţile au decis şi închiderea portului la Marea Neagră. Tot vântul a  lăsat în beznă şi 50 de localităţi din nordul Bulgariei, în apropiere de graniţa cu România. Iar gerul a ucis doi migranţi clandestini irakieni care se adăposteau într-o pădure din sud-estul ţării. Ei au fost găsiţi de localnici îngheţaţi.

În Serbia vremea extremă a creat mari probleme în trafic. Pe o autostradă care face legătura cu capitala Macedoniei, Skopje, 40 de maşini s-au ciocnit într-un carambol în care 22 de oameni au fost răniţi.

În schimb, singurii care par să suporte mai uşor valul de frig sunt evident ruşii, dar şi locuitorii şărilor din nordul continentului. În Olanda părinţi şi copii s-au bucurat de intinderile de zăpadă.

Lăsând deoparte bucuria copiilor, veştile meteorologilor sunt sumbre şi pentru următoarea perioadă. Mercurul din termometre se va situa în jurul valorii de minus 20 de grade, iar săptămâna viitoare va aduce din nou ninsori în zonele afectate deja de căderile masive de zăpadă.