Este haos cu salariile bugetarilor înainte de Paşte. După ce premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că toată lumea îşi va primi leafa înainte de sărbători, angajaţii află că situaţia va fi cu totul alta. Doar o parte dintre bugetari vor primii banii, se arată în ordinul ministrului Finanţelor

DISTRIBUIȚI

Este haos cu salariile bugetarilor înainte de Paşte. După ce premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că toată lumea îşi va primi leafa înainte de sărbători, angajaţii află că situaţia va fi cu totul alta. Doar o parte dintre bugetari vor primii banii, se arată în ordinul ministrului Finanţelor. Printre ei nu se regăsesc cadrele didactice şi nici angajaţii din ministerul afacerilor interne sau al apărării. Cine nu a cerut ca salariile să fie date în avans, nu va primi – este explicaţia ministrului Eugen Teodorovici.

Este declaraţia făcută de premierul României marţi seară, care anunţa că salariile celor peste un milion de bugetari vor fi plătite mai devreme. La doar o zi diferenţă, bugetarii aveau să afle că doar o parte dintre ei va primi banii înainte de Paşte.

Potrivit ordinului ministrului Finanţelor, printre instituţiile pentru care vor fi virate salariile în 5 aprilie se numără Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, cel al Mediului, Ministerele Transporturilor, Sănătăţii, Economiei, Turismului  sau al Apelor şi Pădurilor. De altfel, printre beneficiari se numără şi angajaţii Curţii de Conturi, de la Casa de Sănătate, SRI sau CSM. Pe această listă nu se regăsesc salariaţii din învăţământ, din Ministerul Afacerilor Interne sau Ministerul Apărării Naţionale.

Premierul Viorica Dăncilă a revenit cu declaraţii şi a anunţat că situaţia s-a schimbat şi le-a cerut miniştrilor să lămurească lucrurile.

Eugen Teodorovici a explicat că bugetarii din mai multe sectoare nu vor primi salariile în avans, deoarece ministerele de care aparţin au decis să nu solicite acest lucru Ministerului de Finanţe.

Sindicaliştii din educaţie sunt de părere că anunţul în ceea ce priveşte salarizarea în avans trebuia făcută mai devreme pentru că birocraţia împiedica oricum ministerul să vireze banii la timp către unităţile de învăţământ.

Iar în ceea ce priveşte pensiile, nici acestea nu vor fi virate înainte de Paşte. Premierul României a motivat decizia prin faptul că abia s-au dat cele pe luna trecută şi va fi foarte greu să tipărească noii fluturaşi de pensie.