Emmanuel Macron a câştigat alegerile din Franţa. La vârsta de 39 de ani, el a devenit cel mai tânăr preşedinte din Hexagon

DISTRIBUIȚI

Emmanuel Macron a câştigat alegerile din Franţa. La vârsta de 39 de ani, el a devenit cel mai tânăr preşedinte din Hexagon. Cu  66 la sută din voturi, Macron, considerat un novice în politică, a devansat-o detaşat pe contracandidata sa, Marine Le Pen, care a obţinut doar 34 de procente. Anunţul victoriei a fost primit cu uşurare, bucurie şi urale de simpatizanţii săi, dar s-au înregistrat şi proteste violente în câteva oraşe din Franţa, inclusiv la Paris.

Explozie de bucurie atât în tabăra Macron, cât şi pe bulevardul Champs Elysee, odată cu anunţul că el va prelua preşedinţia Franţei.

Emmanuel Macron a ţinut discursul victoriei la Muzeul Luvru, în faţa a mii de simpatizanţi. El s-a urcat pe scenă pe acordurile imnului Uniunii Europene, Oda Bucuriei a lui Beethoven, un semn clar că, sub mandatul său de cinci ani, Franţa nu are nicio intenţie de a se depărta de UE.

În cuvântarea sa, preşedintele ales a subliniat că doreşte să unifice întreaga ţară, să reprezinte interesele tuturor, indiferent de opţiunile politice, să apere libertatea şi să protejeze persoanele oprimate.

Imnul naţional, Marseilleza, a răsunat după discursul noului preşedinte.

Primele rezultate au fost primite cu huiduieli la sediul de campanie al lui Marine Le Pen. Prezenţa la acest al doilea tur de scrutin a fost de doar 75 la sută, cea mai scăzută din ultimii 50 de ani.

Demisionată recent de la conducerea Frontului Naţional, ea nu a părut descurajată de diferenţa de procente. Acesta este cel mai bun rezultat al partidului său de până acum. Le Pen îşi pune mari speranţe să obţină un rezultat bun la alegerile legislative de luna viitoare.

Manifestanţii anticapitalişti, de extremă stânga, au protestat noaptea trecută.

La Paris, peste 140 de persoane au fost arestate, în urma unor ciocniri violente cu forţele de ordine care au ripostat cu gaz lacrimogen.