E jale mare la Sibiu, unde toată lumea se pregăteşte să îl conducă pe ultimul drum pe cel care a fost împăratului romilor, Iulian Rădulescu. Cu titlu autoproclamat, împăratul lasă în urmă o moştenire despre care nimeni nu vrea să vorbească deocamdată

DISTRIBUIȚI

E jale mare la Sibiu, unde toată lumea se pregăteşte să îl conducă pe ultimul drum pe cel care a fost împăratului romilor, Iulian Rădulescu. Cu titlu autoproclamat, împăratul lasă în urmă o moştenire despre care nimeni nu vrea să vorbească deocamdată, dar şi o coroană pe care cineva trebuie să o poarte de-acum înainte. Va avea loc un consiliu în care romi veniţi din toată Europa vor decide cine va fi alesul, spun apropiaţii defunctului. De fapt, totul este deja stabilit!  

În curtea casei Împăratului Iulian Rădulescu arde, de ieri, un foc. E focul tradiţiei indiene, spun rudele mortului, care se fălesc tare cu aşa un obicei cum numai la ei mai întâlneşti în vremurile de acum.

De fapt, se ştie cine rămâne. Va fi unul dintre cei doi băieţi… mai exact cel mai mare, pentru că cel mai mic- plecat demult în Statele Unite – va ceda în favoarea lui.

Aşa că reuniunea în consiliu a celor 12 persoane , toate membre a comunităţii romilor nomazi din Europa, este mai degrabă o complezenţă. Pentru că, nu-i aşa, cutumele casei trebuie respectate. Şi fala trebuie prezentată cum se cuvine. Pe stradă, maşinile scumpe nu mai au loc, jerbele şi coroanele sunt aduse cu dubele, pe masă bucatele stau la dispoziţia tuturor oaspeţilor. Iar pe crucea care stă rezemată de capacul sicriului scrie cu majuscule că defunctul a fost împărat. E drept că autorul nu prea a avut legături strânse cu gramatica română, dar ce mai contează în astfel de momente? Durerea este prea mare pentru detalii.

Criticat, de exemplu, chiar de vorbitorul de faţă, care în septembrie 2013 cerea, împreună cu fratele său o expertiză psihiatrică pentru Împăratul Iulian, pe motiv că acesta nu ar fi fost în deplinătatea facultăţilor mintale. De fapt cei doi îl acuzau pe încoronat că le-a denigrat numele. Autoproclamatul împărat al romilor va fi înmormântat mâine, la ora 12, la Sibiu.