După un val de critici, inclusiv din partea preşedintelui ales Donald Trump, republicanii au renunţat la planul de a reduce puterea Biroului de Etică din Congres

DISTRIBUIȚI

După un val de critici, inclusiv din partea preşedintelui ales Donald Trump, republicanii au renunţat la planul de a reduce puterea Biroului de Etică din Congres. Biroul care, prin votul republicanilor, şi-at fi pierdut independenţa, investighează derapajele politicienilor din forul legislativ. Din fericire, măsura de a trece Biroul de Etică sub supravegherea Camerei Reprezentanţilor a fost anulată după doar câteva ore de la votare, într-o şedinţă extraordinară.

Votul secret, pentru limitarea prerogativelor Biroului de Etică din Congres, a fost prima măsură luată de al 115-lea Congres al Statelor Unite, a cărui primă zi de lucru a fost marti, trei ianuarie. Dacă ar fi intrat în vigoare, măsura ar fi însemnat că politicienii din forul legislativ ar fi putut să blocheze anchete ce i-ar viza chiar pe ei. În plus, Biroul de Etică nu ar mai fi putut să furnizeze informaţii despre aceste anchete, fără acordul Camerei Reprezentanţilor. Votul a fost însă întors, după revolta presei, cetăţenilor şi a democraţilor. Chiar şi unii republicani s-au declarat îngrijoraţi.

Casa Albă a reacţionat la intenţia republicanilor din Congres de a modifica statutul Biroului de Etică, înfiinţat în 2008. Partidul Republican deţine majoritatea atât în Senat, cât şi în Camera Reprezentanţilor.

Donald Trump a avut şi el un cuvânt greu de spus în această chestiune. Deşi este republican, preşedintele-ales a criticat iniţiativa colegilor săi de partid. „Cu tot ce are de făcut Congresul, chiar trebuie să aibă ca prioritate slăbirea puterii Biroului Independent de Etică – o mişcare nedreaptă? Ar trebui să se concentreze pe reforma fiscală, sănătate, pe atâtea alte lucruri mult mai importante”, a scris Donald Trump într-un mesaj postat pe Twitter, canalul său preferat de comunicare.