După Puiu Popoviciu, un alt inculpat celebru este de negăsit de mai bine de trei luni. Vorbim despre Avraham Morgănştern, fost partener de afaceri cu Radu Mazăre

DISTRIBUIȚI

Fuga milionarilor aflaţi la un pas de condamnare pare să devină un fenomen în ţara noastră. După Puiu Popoviciu, un alt inculpat celebru este de negăsit de mai bine de trei luni. Vorbim despre Avraham MorgănŞtern, fost partener de afaceri cu Radu Mazăre.A fugit din ţară în luna mai, deşi se afla sub control judiciar. Procurorii DNA îi acuză acum pe poliţişti că i-au anunţat pe magistraţi de dispariţia omului de afaceri abia după două săptămâni de când acesta nu s-a mai prezentat la secţie. Şi Ministerul de Interne a făcut verificări în acest caz, iar concluzia este una scandaloasă: organele de poliţie l-ar fi ajutat pe afacerist să fugă din ţară! Pe numele lui a fost emis şi un mandat de arestare în lipsă.

Omul de afaceri Avraham Morgenstern a devenit cunoscut în România după ce firma sa a construit un complex social în Constanţa lui Radu Mazăre. Atribuirea contractului s-ar fi făcut, însă, în schimbul unei şpăgi primite de primarul de atunci, spuneau la acea vreme procurorii DNA, care au deschis un dosar penal pe numele celor doi şi l-au trimis în arest preventiv pe Radu Mazăre.

Cel la care face referire fostul primar este nimeni altul decât Elan Schwartzenberg, cel care, spun anchetatorii, ar fi intermediat şpaga dată de Avraham Morgenstern lui Radu Mazăre. Între timp, omul de afaceri israelian a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar, de această dată pentru evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 10 milioane de euro şi în care a primit, în primă instanţă, 12 ani de închisoare! Doar că, în pragul sentinţei, Avraham Morgenstern s-a făcut nevăzut, cu toate că se afla sub control judiciar. Acum, procurorii DNA îi acuză pe poliţişti că nu au anunţat la timp dispariţia afaceristului.

„Deşi aveau cunoştinţă încă din data de 15 mai 2017 despre faptul că inculpatul Avraham Morgenstern nu s-a prezentat la secţia de poliţie la termenul stabilit prin măsura controlului judiciar, organele de poliţie au notificat instanţa competentă – Curtea de Apel Bucureşti – asupra lipsei acestuia abia după 15 zile.”

Aşa că procurorii DNA au sesizat Poliţia şi Parchetul General, dar şi Ministerul de Interne, care trimisese, de altfel, Corpul de Control să facă verificări.

„Corpul de Control al MAI a constatat în sarcina poliţistului existenţa unei suspiciuni rezonabile de săvârşire a infracţiunii de favorizare a făptuitorului (…) înaintând o sesizare în acest sens Direcţiei Naţionale Anticorupţie.(…) În plan administrativ s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secţiei 6.”, concluzionează Ministerul de Interne.

Avraham Morgenstern este cetăţean israelian, iar România nu are tratat de extrădare cu această ţară. Pe lângă Avraham Morgenstern, şi afaceristul Puiu Popoviciu este acum de negăsit după ce a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul Fermei Băneasa. La sfârşitul anului trecut, şi Sebastian Ghiţă a sfidat autorităţile când a fugit în Serbia chiar de sub nasul poliţiştilor.