După încheierea şedinţei de Guvern, ministrul Justiţiei Florin Iordache a anunţat că au fost elaborate proiectele de ordonanţă de Urgenţă privind graţierea şi modificarea codului penal. Aproape 2500 de persoane pot beneficia de legea graţierii

DISTRIBUIȚI

După încheierea şedinţei de Guvern, ministrul Justiţiei Florin Iordache a anunţat că au fost elaborate proiectele de ordonanţă de Urgenţă privind graţierea şi modificarea codului penal. Aproape 2500 de persoane pot beneficia de  legea graţierii. Proiectul prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani. De asemenea, graţierea cu până la jumătate a pedepselor femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a deţinuţilor cu vârste de peste 60 de ani, dar şi a celor cu boli incurabile, în faze terminale. Pe de altă parte, potrivit modificărilor din Codul Penal, existente în proiectul de ordonanţă de Urgenţă, abuzul în serviciu va fi considerat infracţiune numai în urma unei plângeri şi doar în cazul în care prejudiciul este mai mare de 200.000 de lei, iar denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor.

Proiectul ordonanţei de urgenţă pentru graţierea unor pedepse a fost publicat pe site-ul ministerului Justiţiei.

Ordonanţa de urgenţă privind graţierea prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la cinci ani, dar şi pedepsele cu amendă aplicate de înstanţa de judecată. Se graţiază cu jumătate, pedepsele cu închisoarea aplicate deţinuţilor de peste 60 de ani, femeilor însărcinate şi celor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la cinci ani. Şi tot la jumătate se reduce şi condamnarea celor care suferă de boli incurabile, în faze terminale. Graţierea nu se aplică recidiviştilor sau celor care au fost condamnaţi pentru violenţă şi fapte grave de corupţie. În finalul ordonanţei de urgenţă privind graţierea, se specifică faptul că aceasta se aplică numai faptelor comise până la 18 ianuarie 2017 şi că va intra în vigoare luna viitoare pe data de 18. Aproape 2500 de persoane pot beneficia de graţiere.

Despre aglomeraţia din penitenciare, procurorul şef al DNA, Laura Koveşi are un alt punct de vedere. Cel de-al doilea proiect elaborat de ministerul Justiţiei se referă la modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Potrivit acestuia, abuzul în serviciu este redefinit. 

Abuzul în serviciu va fi considerat înfracţiune numai în urma unei plângeri şi doar în cazul în care prejudiciul este mai mare de 200.000 de lei, iar denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor.

Pedeapsa, în cazul abuzului în serviciu, va fi redusă de la 7 la 3 ani, nivelul maxim al pedepsei şi se elimină sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. De asemenea, potrivit ordonanţei de urgenţă, va fi abrogat articolul care reglemta neglijenţa în serviciu. Asta înseamnă că această infracţiune nu va mai fi investigată. Ordonanţa privind graţierile a creat o serie de nemulţumiri. Grupul „Corupţia Ucide” a anunţat mai multe mitinguri de protest în mai multe oraşe din ţară. Mii de utilizatori ai unei reţele de socializare şi-au anunţat participarea. Inclusiv pentru Capitală este anunţat un astfel de protest, chiar în această seară. Punctul de întâlnire este piaţa Universităţii, intenţia fiind de a se pleca în marş spre palatul Victoria.