Dosarul medicului Mihai Lucan are efecte negative asupra pacienţilor. Încrederea românilor în ceea ce priveşte transplantul în România a scăzut dramatic. Neregulile reclamate, în ultimele zile, au determinat familiile celor aflaţi în moarte cerebrală să nu îşi mai dea uşor acordul pentru prelevarea organelor

DISTRIBUIȚI

Dosarul medicului Mihai Lucan are efecte negative asupra pacienţilor. Încrederea românilor în ceea ce priveşte transplantul în România a scăzut dramatic. Neregulile reclamate, în ultimele zile, au determinat familiile celor aflaţi în moarte cerebrală să nu îşi mai dea uşor acordul pentru prelevarea organelor. În acest sens, reprezentanţii mai multor asociaţii de pacienţi au dezbătut cu ministrul Sănătăţii Legea Transplantului Uman. Se ia în calcul semnarea unui acord cu Eurotransplant pentru toate tipurile de organe.
Neregulile care au ieşit la iveală în dosarul medicului Mihai Lucan, dar şi declaraţiile fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, le-au făcut pe rudele pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală să aibă mai puţină încredere în procesul transplantului de la noi din ţară. Astfel că, în ultimul timp, au fost făcute tot mai puţine intervenţii.
În ultimul an, numărul donatorilor de organe a scăzut cu aproape 50 la sută. Asociaţia Transplantaţilor din România spun că, cel mai probabil, ţara noastră se află acum pe ultimul loc ca număr de donatori la un milion de locuitori. În acest sens, la Ministerul Sănătăţii s-au purtat din nou discuţii cu pacienţii pentru ultimele modificări la Legea Transplantului Uman.
Unii pacienţi au vorbit şi despre nevoia de a avea un acord cu Eurotransplant pentru toate tipurile de organe, încât să aibă o şansă în plus la viaţă.
Autorităţile şi chiar unii pacienţi privesc, însă, cu reticienţă acest lucru.
Totul vine şi în contextul în care Vlad Voiculescu a declarat că, nici în momentul de faţă, Agenţia Naţională de Transplant nu are reguli clare de funcţionare. Ministrul Sănătăţii a anunţat că va prelua observaţiile şi propunerile pacienţilor. Noua Lege a Transplantului va fi trimisă în Parlament pentru dezbatere publică şi aprobare.