Doliu pe scena teatrului românesc! Olga Tudorache s-a stins din viaţă la vârsta de 88 de ani, după o lungă suferinţă

DISTRIBUIȚI

Doliu pe scena teatrului românesc! Olga Tudorache s-a stins din viaţă la vârsta de 88 de ani, după o lungă suferinţă. Mai bine de o săptămână, medicii au încercat să o ţină în viaţă, după ce a suferit un accident vascular cerebral. În cele din urmă, trupul slăbit al actriţei a cedat. Olga Tudorache s-a făcut iubită prin personajele pe care le-a interpretat de-a lungul prolificei sale cariere în teatru şi film. Colegii de scenă ai actriţei, dar şi foştii studenţi sunt îndureraţi de pierderea „marii doamne a teatrului românesc”.

Olga Tudorache s-a stins în linişte pe patul de spital. A fost internată mai bine de o săptămână la Spitalul Elias din Capitală, după ce a suferit un accident vascular cerebral. Starea de sănătate a actriţei s-a agravat de la o zi la alta şi a fost mutată pe Secţia de Terapie Intensivă. În cele din urmă, trupul ei slăbita cedat, marţi noapte.

Moartea actriţei a îndoliat întreaga lume artistică.

Actorii Florin Călinescu şi Carmen Tănase au scris şi ei mesaje emoţionante pe o reţea de socializare, luându-şi rămas bun de la artistă.

Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău. Numită „Marea Doamnă a Teatrului Românesc”, actriţa şi-a dedicat decenii întregi din viaţă teatrului, interpretând peste 70 de personaje. A îmbogăţit şi lumea cinematografiei din România. Printre rolurile celebre interpretate se numără Vitoria Lipan din „Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, Beatrice din „Efectul razelor gama asupra anemonelor”, de Paul Zindel şi mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970.

De altfel, Olga Tudorache a format generaţii de actori, în anii în care a fost profesor universitar. A primit trei premii de la Uniunea Teatrală din România, iar în anul 2001 a fost decorată de Preşedintele României de atunci cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer. Actriţa va fi înmormântată cu onoruri militare sâmbătă, la cimitirul Bellu din Bucureşti.