Doi dintre cei trei mineri rămaşi blocaţi în subteran, după ce s-a prăbuşit o galerie în Mina Lupeni, au fost scoşi de salvatori în viaţă! Colegul lor n-a mai rezistat însă şi, când au ajuns echipele la el, era deja mort!

DISTRIBUIȚI

Doi dintre cei trei mineri rămaşi blocaţi în subteran, după ce s-a prăbuşit o galerie în Mina Lupeni, au fost scoşi de salvatori în viaţă! Colegul lor n-a mai rezistat însă şi, când au ajuns echipele la el, era deja mort! Ministrul Energiei, care a mers la Lupeni încă de ieri, imediat după ce s-a anunţat accidentul, a spus că va sta azi de vorbă cu reprezentanţii minerilor şi cu autorităţile locale, în încercarea de a afla care sunt soluţiile pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple. Grav este că rudele celor implicaţi spun că se ştia demult că sunt probleme.

Imediat după ce s-a anunţat incidentul din galeria de la mina Lupeni, a fost o mobilizare de forţe impresionantă. 50 de mineri salvatori, organizaţi în echipe care au lucrat în ture de câte şase ore, au intrat în suberan în căutarea celor trei colegi ai lor care rămăseseră captivi.

După 12 ore de mers târâş pe o distanţă de 3 kilometri, cei doi supravieţuitori – unul de 39 de ani, celălalt de 40, au fost aduşi la suprafaţă.

Unul dintre supravieţuitori, aflat în comă indusă, a fost urcat în elicopter şi dus la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde a fost supus unei intervenţii chirugicale extrem de complicate. Celălalt miner, cu doar câteva contuzii şi politraumatisme, a fost transportat la Spitalul din Petroşani. Cel de-al treilea, Iulian Luciu Codlean, nu a mai putut fi, însă, salvat. Când echipele de salvatori au ajuns la el, nu mai respira.

Rudele victimelor de la Lupeni susţin că tragedia de ieri putea fi evitată. S-ar fi ştiut ce pericol pândeşte în galerie şi nimeni nu a făcut nimic.

În total, 11 mineri au intrat în tură ieri la la prânz, în galeria aflată la o adâncime de 500 de metri. Opt au reuşit să se salveze imediat, iar pentru ceilalţi trei s-au mobilizat zeci de colegi şi de autorităţi. Procurorii au început o anchetă în acest caz.