Disperare şi neputinţă simt locuitorii satelor din Bărăgan. De două săptămâni, aceştia trăiesc un coşmar: dau toată ziua la lopată, însă, noaptea omătul se aşterne la loc

DISTRIBUIȚI

Disperare şi neputinţă! Asta simt locuitorii satelor din Bărăgan. De două săptămâni, aceştia trăiesc un coşmar care parcă nu se mai termină. Dau toată ziua la lopată, însă, noaptea omătul se aşterne la loc. Din cauza gerului, zăpada s-a întărit, iar acum oamenii sapă în ea ca într-o stâncă. Ca să ajungă la adăpostul animalelor, se strecoară prin găurile făcute în zăpadă sau escaladează munţi de omăt. Unii nu mai au lemne de foc, iar alţii topesc zăpada pentru a bea apă. În satul Dumitreşti din Ialomiţa, localnicii spun ca sunt îngropaţi de vii în zăpada.

Marian şi soţia lui trăiesc un adevărat coşmar. Tunelul făcut prin zăpadă pentru a ajunge la calul familiei, singura lor sursă de existenţă, a fost astupat în urmă cu o noapte de viscol. Aşa că, acum, omul este nevoit să se strecoare în grajd printr-o gaură făcută în zidurile de omăt.

În satul Scânteia, bătrânii şi-au făcut provizii de apă, lemne şi medicamente şi se gândesc cu groază că un nou val de viscol ar putea să-i acopere din nou, cu totul.

Deşi nu mai ninge, vântul care continuă să sufle cu putere aduce zăpada de pe câmp peste casele oamenilor.