Diseară va fi cea mai lungă noapte din an. Asta pentru că trecem la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră. De acum înainte ziua va fi mai scurtă şi se va întuneca mai devreme. Totuşi, foarte mulţi oameni sunt confuzi încă şi nu ştiu dacă la noapte să dea ora înaite sau…înapoi.

DISTRIBUIȚI

Diseară va fi cea mai lungă noapte din an. Asta pentru că trecem la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră. De acum înainte ziua va fi mai scurtă şi se va întuneca mai devreme.

Totuşi, foarte mulţi oameni sunt confuzi încă şi nu ştiu dacă la noapte să dea ora înaite sau…înapoi.

Trecerea la ora de iarnă se face în fiecare an în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. Adică…în această seară. Însă, confuzia care apare în rândul oamenilor de fiecare dată când trecem fie la ora de vară, fie la ora de iarnă este: Cum dăm ceasul? Înainte sau înapoi?

Răspunsul corect este că ceasurile se dau înapoi cu o oră. Astfel, ora 4 va deveni ora 3, iar acestă noapte va fi cea mai lungă noapte din an. De acum, ziua va fi mai scurtă şi se va întuneca mai repede.

Se pare totuşi că trecerea la ora de iarnă ne influenţează nu doar programul, ci şi starea de psihică şi cea de sănătate. Astfe, printre efecte se numără irascibilitatea, creşterea nivelului de stres, tulburările de somn, dar şi instalarea asteniei de toamnă sau oboseală. Cei mai mulţi dintre oameni însă, spun că nu bagă de seamnă aceste schimbări prin care trece organismul.

Schimbarea orei se va vedea şi pe tabele din gări, unde trenurile îşi vor adapta programul după noua oră.

Cei care circulă cu trenul trebuie să ştie totuşi că trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

În ţara noastră, ora de vară şi cea de iarnă au fost introduse în urmă cu mai bine de 80 de ani, prima ţară care a abordat acest sistem fiind Germania.