Din ianuarie 2018 salariile medicilor din România ar urma să fie aliniate cu cele ale colegilor din străinătate şi s-ar putea ajunge la 3.600 de euro lunar

DISTRIBUIȚI

Din ianuarie 2018 salariile medicilor din România ar urma să fie aliniate cu cele ale colegilor din străinătate şi s-ar putea ajunge, spre exemplu, în cazul unui medic de urgenţă la… 3.600 de euro lunar. Este scenariul expus de ministrul muncii. În proiectul legii salarizării unitare, ce ar urma să fie gata săptămâna viitoare, ar fi prevăzute creşteri de peste sută la sută pentru toate categoriile de doctori, chiar şi cei rezidenţi. Totul  s-ar pune în practică din ianuarie 2018, şi nu etapizat. 

Creşterile salariale, chiar de peste sută la sută în anumite cazuri, se vor regăsi  în proiectul Legii salarizării unitare, ce ar urma să fie gata săptămâna viitoare. Măririle vor fi aplicate, deodată, de la 1 ianuarie 2018, pentru asistenţii medicali şi medici, a promis ministrul muncii. Sindicaliştii din sănătate susţin că le-a fost prezentat un draft al proiectului de lege, unde era prevăzut că salariul de încadrare al unui medic primar va ajunge la  10-12 mii de lei iar pentru un rezident de anul 1 la  aproximativ o mie de euro. 

În cazul în care creşterile salariale se vor concretiza, ar urma să fie aplicate la aproximativ 15.000 de doctori, câţi mai sunt acum în sistemul public din România. Alţi 14 mii precum şi 30 de mii de asistenţi au părăsit ţara în ultimii şapte ani, arată datele statistice.

Cum văd pacienţii creşterile până la nivelul de mii de euro lunar pentru un doctor?

Potrivit Liei Olguţa Vasilescu, până în 2020, în vârful piramidei salariale din ţara noastră ar urma să se regăsească venitul preşedintelui ţării. Ea a precizat că acesta va fi de 18.000 de lei. După el se vor regăsi şefii Parlamentului, premierul, şefa Înaltei Curţi şi preşedintele CCR.