Diferenţele din grila de salarizare şi trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat i-au scos pe sindicaliştii din sistemul sanitar în stradă

DISTRIBUIȚI

Diferenţele din grila de salarizare şi trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat i-au scos pe sindicaliştii din sistemul sanitar în stradă. Mai exact în faţa Ministerului Muncii. Oamenii susţin că toate creşterile salariale promise de la 1 ianuarie 2018 se vor anula şi nu vor primi nici tichete de masă. Acţiunile de protest vor continua miercuri şi vineri la Ministerul Sănătăţii şi la cel al Finanţelor Publice şi vor culmina cu un miting de amploare pe 19 octombire. Dacă revendicările nu le vor fi luate în considerare, sindicaliştii ameninţă că vor declanşa greva generală.

Peste 100 de sindicalişti din Sanitas s-au strâns în jurul orelor 11 în faţa Ministerului Muncii. Timp de două ore au afişat pancarte, au suflat în vuvuzele şi şi-au strigat nemulţumirile la adresa ministrului Lia Olguţa Vasilescu, susţinând că legea salarizării unitare dezavantajează anumite categorii de angajaţi.

Printre revendicări celor care au ieşit în stradă se numără eliminarea plafonului de 30 la sută pentru sporurile speciale şi renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care ar duce la anularea creşterii salariale de 25 la sută prevăzută de lege. Sindicaliştii mai vor şi acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.

Liderii de sindicat au cerut să discute cu ministrul Muncii sau cu reprezentanţi ai instituţiei, însă au fost refuzaţi. Câţiva dintre ei au participat pentru scurt timp la şedinţa care a avut loc la Ministerul Sănătăţii, unde au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a regulamentului cu privire la acordarea sporurilor în sistemul sanitar şi de asistenţă socială.

Pichetele vor urma şi în zilele următoare. Miercuri, sindicaliştii vor merge în faţa Ministerului Sănătăţii, urmând ca vineri să picheteze sediul Ministerului Finanţelor Publice. Acţiunile de protest vor continua în data de 19 octombrie, când în Capitală va fi organizat un miting de amploare, iar dacă revendicările nu le vor fi luate în considerare, sindicaliştii ameninţă cu organizarea unei greve generale.