Deși pare suprinzător, este indicat să faceţi un credit pe o perioadă cât mai mică. Astfel, veţi datora la final, băncii, o sumă mult mai mică pentru comisioane şi dobânzi

DISTRIBUIȚI

Cu cât perioada de creditare, pentru împrumutul luat de la bancă, se întinde pe mai mulţi ani cu atât veţi ajunge să plătiţi mai mult la final. Este însă o soluţie pe care o aleg cei mai mulţi dintre cei care iau bani cu-mprumut de la bancă. Asta pentru că rata pe care o plătesc lunar este mai mică. Dacă venitul vă permite este indicat să optaţi pentru o perioadă mai mică de rambursare. Care sunt sfaturile specialiştilor din domeniul bancar aflaţi din rubrica Banii Tăi.

În cazul în care aveţi un venit pe familie cât mai mare, indicat ar fi să faceţi creditul pe o perioadă cât mai mică. Astfel, veţi datora la final, băncii, o sumă mult mai mică pentru comisioane şi dobânzi.

Cu cât perioada este mai lungă, cu atât plătim mai multe dobânzi şi comisioane băncii.

De exemplu, pentru un credit de 250.000 lei, dacă îl luăm pe 30 ani, o familie cu un copil are nevoie de 3000 de lei venit. Dacă îl ia pe 10 ani, acelaşi credit, are nevoie de 6000 de lei venit. Deci practic se dublează venitul, dar plăteşte băncii mai puţin cu 100.000 de lei. Deci practic, la 250.000 de lei împrumutaţi plătim 400.000 de lei pe 30 ani, 300.000 de lei pe zece ani.

Indicat ar fi să luaţi un credit care să vă permită prelungirea perioadei de rambusare în cazul în care întâmpinaţi probleme financiare, la un moment dat. Dacă venitul lunar nu vă ajută, atunci indicat este să luaţi creditul pe perioada maximă la care vă puteţi încadra. În acest caz este bine să rambursaţi rate în avans ori de câte ori aveţi disponibile ceva sume în plus. Este bine să faceţi acest lucru, mai ales la începutul creditului.

În cazul unei rambursări anticipate, aceasta poate fi făcută chiar dacă creditul are o dobândă fixă sau variabilă.

Pentru ca suma rambursată anticipat să se scadă integral din costul total, trebuie să faceţi rambursarea în ziua scadenţei împreună cu plata ratei. În acest fel, banca va avea toate taxele şi comisioanele plătite. Dacă veţi face rambursarea imediat după scandenţă, la diferenţă de câteva zile, banca va reţine dobânda şi comisioanele din suma pe care vreţi să o plătiţi băncii anticipat, însă vor fi mai mici.