Descoperire alarmantă în Marea Neagră. Mai multe specii de alge pot fi nocive pentru oameni şi pentru vieţuitoarele din apă. Savanţii de la Institutul de Cercetări Marine Constanţa spun că este greu să ne ferim de ele: plantele sunt invizibile cu ochiul liber şi secretă o substanţă toxică absorbită rapid de scoicile şi peştii care ajung în farfuriile noastre

DISTRIBUIȚI

Descoperire alarmantă în Marea Neagră. Mai multe specii de alge pot fi nocive pentru oameni şi pentru vieţuitoarele din apă. Savanţii de la Institutul de Cercetări Marine Constanţa spun că este greu să ne ferim de ele: plantele sunt invizibile cu ochiul liber şi secretă o substanţă toxică absorbită rapid de scoicile şi peştii care ajung în farfuriile noastre.

Încălzirea globală şi poluarea în creştere determină înmulţirea algelor toxice. Biologii fac acum teste serioase pentru a descoperi cât de periculoase sunt plantele microscopice.

În laboratoarele institutului, oamenii de ştiinţă pot examina acum în cel mai mic detaliu evoluţia algelor toxice din Marea Neagră. Pentru asta au izolat peste 10 milioane de celule într-o eprubetă şi le studiază.

Pe cât de gustoase sunt preparatele din peşte şi fructe de mare, pe atât de nocive pot fi pentru sănătate. O astfel de porţie delicioasă, servită la restaurant, ar putea conţine substanţe toxice, care pot provoca probleme respiratorii şi alergii. Asta dacă peştii sau midiile din farfurie au consumat anumite tipuri de alge, despre care cercetătorii spun că sunt periculoase.

Cercetările făcute de biologi sun complexe. Ar putea dura şi un an până să afle cât de mare este concentraţia toxinei. Cazuri asemănătoare de alge toxice au fost semnalate în Oceanele Pacific şi Atlantic precum şi în Marea Mediterană. Singurul mod în care putem scăpa de ele este reducerea poluării, spun specialistii.

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Statele Unite arată că Marea Neagră este cea mai poluată apă din Europa, iar asta mai ales din cauza deşeurilor din plastic aruncate în mare. Experţii avertizează că, dacă nu se vor lua măsuri, peste 30 de ani oceanele şi mările noastre ar putea conţine mai mult plastic decât… peşti.