„Deplasarea pe acel traseu, pe o aşa vreme cumplită, a fost un drum spre moarte”. Este declaraţia cutremurătoare a unuia dintre salvatorii care au recuperat trupurile neînsufleţite ale celor doi copii răpuşi de avalanşă

DISTRIBUIȚI

„Deplasarea pe acel traseu, pe o aşa vreme cumplită, a fost un drum spre moarte”. Este declaraţia cutremurătoare a unuia dintre salvatorii care au recuperat trupurile neînsufleţite ale celor doi copii răpuşi sâmbătă de avalanşă. Salvamontiştii spun că nici Erik şi nici Geta nu erau asiguraţi cu hamuri şi nu aveau căştile de protecţie pe cap, dar şi că… lucrul acesta le-ar fi adus moartea. Concluzia salvatorilor este confirmată şi de medicii legişti care au finalizat necropsiile. Rezultatul arată că cei doi tineri alpinişti au pierit din cauza loviturilor puternice la cap. Vă avertizăm că urmează informaţii care vă pot afecta emoţional.

Pe un viscol cumplit şi fără vizibilitate, salvatorii au ajuns cu greu la locul avalanşei şi au recuperat trupurile neînsufleţite ale copiilor de sub zăpadă. Pe un teren periculos, coborârea trupurilor de pe munte a durat ore bune.

Natura nu iartă, spun salvatorii. Echipamentul în caz de avalanşă ar fi putut face diferenţa între viaţă şi moarte.

Iadul s-a declanşat sâmbătă după-amiază, chiar sub Vârful Peleaga. Copiii, însoţiţi de taţii lor şi de alte trei persoane plecaseră dinspre cabana Genţiana şi pe drum s-au întâlnit cu membri unei şcoli de ghizi, 51 la număr.

În timp ce oamenii de la şcoala de ghizi au mers pe traseul de iarnă, cei şapte alpinişti au ales traseul de vară. În momentul în care mai aveau aproximativ 200 de metri până în vârf, cei 51 de oameni au auzit strigăte cumplite din vale. Trei dintre ei au coborât pentru a ajuta victimele şi i-au dus pe cei cinci supravieţuitori într-un loc sigur. În grupul suprins de avalanşă se aflau însă şi Erik şi Geta, cei doi copii minune ai alpinismului care până atunci reuşiseră să urce pe unii dintre cei mai înalţi munţi ai globului. Au pierit în avalanşă, spun legiştii, din cauza loviturilor puternice la cap.

Tatăl Getei, Ovidiu Popescu a fost rănit în timpul căderii masive de zăpadă şi transportat la spitalul din Hunedoara. Deşi medicii i-au recomandat să mai rămână internat câteva zile, bărbatul a decis să părăsească astăzi spitalul, pe propria răspundere.

Salvamontiştii spun că avertizările de avalanşă au fost ignorate complet, iar cei doi copii nu aveau ce căuta pe munte, în acele condiţii.

Şi poliţiştii iau în calcul posibilitatea ca avalanşa să fi fost provocată aşa că, au deschis un dosar pentru ucidere din culpă.

Trupurile celor doi copii au fost ridicate de aparţinători în cursul zilei de azi. Până în ziua tragicului accident, Geta se putea lăuda cu titlul de cea mai tânără alpinistă care a ajuns pe 8 culmi de pe Glob. A escaladat 6 din cei 7 cei mai înalţi vulcani de pe fiecare continent.

Avea doar 12 ani când a atins cel mai înalt vulcan din lumea, Ojos del Salado. Un an mai târziu a ajuns pe vârful Acongagua de 6.960 de metri.

În 2017, planul era să cucerească Vârful Lenin din Pamir, iar ascensiunea din Retezat, unde şi-a găsit sfârşitul, făcea parte din antrenamentele stabilite chiar de tatăl ei.

Şi colegul ei de club, Erik Gulacsi a început să urce pe munte pe când avea 8 ani. Patru ani mai târziu, copilul ajungea pe vârsul Elbrus din Caucaz şi pe vârful Aconcagua, susţinut şi el tot de tatăl său.