Decizii radicale, la o săptămână de când agentul Eugen Stan a agresat sexual doi copii, într-o scară de bloc. Şeful Poliţiei Capitalei, Nicu Dragoş Orlando a renunţat la funcţie, iar adjunctul său şi-a dat demisia de onoare. Între timp, 22 de poliţişti au fost daţi pe mâna procurorilor

DISTRIBUIȚI

Decizii radicale, la o săptămână de când agentul Eugen Stan a agresat sexual doi copii, într-o scară de bloc. Şeful Poliţiei Capitalei, Nicu Dragoş Orlando a renunţat la funcţie, iar adjunctul său şi-a dat demisia de onoare. Între timp, 22 de poliţişti au fost daţi pe mâna procurorilor. Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu arată, în raportul trimis premierului Mihai Tudose, că aceştia sunt bănuiţi că, de-a lungul anilor, l-au protejat pe poliţistul Eugen Stan, suspectat în cinci cazuri de abuz sexual. Nu mai puţin de 100 de agenţi au fost audiaţi în ultimele trei zile.
Raportul întocmit de şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, la cererea premierului Mihai Tudose, a fost finalizat în două zile, are 11 pagini şi conduce ancheta până la adjunctul său, Marius Voicu, acum cercetat disciplinar. Aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul şefului Poliţiei Capitalei, Nicu Dragoş Orlando, care a renunţat deja la funcţie. Alături de el a demisionat şi adjunctul său, Marius Eugen Ştefan.
În raport se mai arată că şeful Brigăzii Rutiere, acolo unde lucra agentul Eugen Stan, şi fostul şef al aceluiaşi serviciu sunt cercetaţi disciplinar şi urmează să fie cercetaţi penal. Acestora li se reproşează lipsa de reacţie, după apariţia în spaţiul public a imaginilor cu agentul Eugen Stan.
În ultimele trei zile, 100 de poliţişti au fost audiaţi de către şefii lor. Aceştia au vrut să afle dacă agenţii au încercat să-şi protejeze colegul. 22 dintre ei au fost deja daţi pe mâna procurorilor de la Parchetul General. Asupra lor planează suspiciunea de muşamalizare a unor cazuri.
Raportul vizează şapte poliţişti de la secţia 22, acolo unde a fost raportat ultimul caz de agresiune, după ce agenţii şi-au anunţat superiorii la cinci ore de la depunerea plângerii. De la secţia 18, trei poliţişti sunt consideraţi responsabili. Este vorba de secţia care s-a ocupat de cazul din 2016, când Eugen Stan a atacat o femeie de 32 de ani, in scara de bloc.
Toate întrebările îşi vor primi răspunsuri în ancheta procurorilor de la Parchetul General. Anchetatorii au extins urmărirea penală în acest caz, in rem, pentru infracţiunea de favorizare a infractorului. Procurorii vor să afle dacă poliţiştii secţiei 18 au procedat corect când au anchetat acuzaţia de agresiune sexuală din 2016, care plana asupra agentului Eugen Stan. În plus, raportul realizat de şeful Poliţiei Române arată că agentul Eugen Stan avea o activitate nesemnificativă, în schimb, era protejat de şeful său direct, Rene Emanuel Vornicu.

RAPORTUL ÎNTOCMIT DE ŞEFUL POLIŢIEI ROMÂNE
„Activitatea profesională desfăşurată de agent este nesemnificativă, raportat la standardele de performanţă asociate postului ocupat, situaţie ce a fost posibilă doar cu ştiinţa şefului direct, comisar şef de poliţie Vornicu Rene Emanuel, aspect care a permis şi apariţia unor nemulţumiri în colectivul structurii. ” se arată în raport.
sursa

Între timp, au apărut noi imagini, suprinse în scara unui bloc, în care se vede cum un bărbat, care ar fi Eugen Stan, agresează o femeie de 43 de ani. Şi acest caz este cercetat acum de procurori.

ŞEFII POLIŢIEI CAPITALEI AU DEMISIONAT
Directorul Nicu Dragoş Orlandă fusese numit în funcţie în septembrie 2017
Adjunctul lui, Mariua Eugen Ştefan fusese numit în funcţie în iulie 2015

MĂSURI DUPĂ SCANDALUL DIN POLIŢIE
100 de poliţişti, audiaţi de către şefii lor
22 de agenţi, cercetaţi penal

POLIŢIŞTI DE LA SECŢIA 22, ANCHETAŢI
Şapte agenţi sunt acuzaţi că au raportat incidentul din 5 ianuarie superiorilor, la cinci ore de la plângerea depusă