De la 1 iunie, ţara noastră nu va mai putea trimite pacienţi la clinica AKH din Viena. Scandalul din ultima perioadă, privind transplantul din România, a scazut dramatic numărul donatorilor

DISTRIBUIȚI

Scandalul din ultima perioadă, privind transplantul din România, se refrânge acum asupra pacienţilor. Numărul donatorilor a scăzut de aproape 4 ori de la începutul anului, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2016. Avem doar 20 de transplanturi de ficat şi rinichi efectuate în 2017, niciunul de inimă. Anul trecut până la această dată erau deja 85. Motivele – medicii şi coordonatorii au devenit mai rezervaţi, neîncrezători, iar numărul pacienţilor în moarte cerebrală a scăzut. Cât despre transplantul de plămâni, de la 1 iunie ţara noastră nu va mai putea trimite pacienţi la clinica AKH din Viena.

În urmă cu 11 ani, când medicii îi mai ofereau doar şase luni de trăit, Claudia, diagnosticată cu ciroză hepatică, a primit un ficat nou. Salvatorul ei a venit după un an de aşteptare, de la un tânăr decedat în accident rutier.

Nu toţi mai apucă însă această salvare. Doar anul trecut 12 oameni aflaţi pe listele de aşteptare au murit. Anul acesta situaţia este una dramatică. De la începutul lui 2016 avem doar 20 de transplanturi de ficat şi rinichi efectuate, niciunul de inimă. În 2016, până la această dată erau deja 85 de pacienţi salvaţi. Motivul? Scandalul din ultimul an a dus la neîncredere chiar în rândul medicilor şi a coordonatorilor.

De asemenea, a scăzut substanţial şi numărul donatorilor în viaţă. Undeva sub 3% dintre organele transplantate mai provin de la astfel de persoane. În Olanda, spre exemplu, procentul este de 60%, în Norvegia de 40%.

În privinţa tranplantului de plămân, de la 1 iunie rămâne în aer. La aceea dată se va încheia acordul prelungit cu spitalul AKH din Viena iar ţara noastră nu va mai putea trimite pacienţi acolo. La acest moment, sunt 5 români care aşteaptă să fie operaţi în Austria iar alţi trei pe lista de aşteptare la Sfânta Maria din Bucureşti. La aceasta din urmă neştiindu-se nici acum când se vor porni operaţiile. Care sunt însă soluţiile?! Deocamdată , nimic concret, doar discuţii.

Cât despre transplanturile la spitalul Sfânta Maria din Capitală, unitate medicală aflată de jumătate de an în centrul unui scandal, nu este nici acum clar când vor începe sau dacă pot începe.

Prezent vineri la un eveniment cu ocazia Zilei Naţionale a Transplantului, ministrul Bodog susţine că se poartă discuţii cu reprezentanţii Agenţia Naţională de Transplant pentru a stabili modul de plată.

În cazul transplantului de cord, deşi nu s-a făcut niciunul de la începutul anului an, lista de aşteptare conţine 176 de pacienţi. În 2016, cinci dintre cei aflaţi pe listă au decedat.