De la 1 ianuarie, depozitarea gunoiului la groapă se plăteşte: 80 de lei pe tona de deşeu. De anul viitor, suma se va majora la 120 de lei pe tonă

DISTRIBUIȚI

De la 1 ianuarie, depozitarea gunoiului la groapă se plăteşte – 80 de lei pe tona de deşeu. De anul viitor, suma se va majora la 120 de lei pe tonă. Taxa va duce la creşterea costurilor de salubritate plătite de populaţie. Măsura vine în contextul în care România se află pe ultimul loc în Europa la reciclarea deşeurilor. Oamenii aruncă gunoiul de-a valma, fie din lipsă de interes, fie pentru că autorităţile nu le pun la dispoziţie suficiente containere de colectare selectivă.

România ar fi trebuit să introducă o taxă de depozitare la groapă încă de acum 5 ani, însă Parlamentul a decis ca această taxă să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Fiind şi ultimul termen agreat de Uniunea Europeană.

La groapa de gunoi Iridex, de lângă Capitală, ajung în medie 25-35.000 de tone de deşeu lunar.

Administraţiile locale sunt cele care trebuie să plătească această taxă, care ulterior va fi suportată de populaţie. Primarul din Brăila a anunţat deja că taxa de salubritate va creşte de la 85,8 lei de persoană pe an la 132 de lei de persoană pe an.

Cu cât cantitatea de deşeu care ajunge la groapă este mai mare cu atât costul de depozitare va creşte. Scopul acestei taxări este încurajarea românilor să recicleze.

În prezent în România se reciclează mai puţin de 5% din cantitatea totală de deşeu. O parte este sortată pentru reciclare la groapa de gunoi, însă nu se poate salva prea mult.

Pentru încurajarea românilor să recicleze este nevoie şi de mai multe containere de colectare selectivă care să fie accesibile. Dar mai sunt şi alte probleme de rezolvat – precum furtul de gunoi.

Până în 2020, România trebuie să recicleze 50% din cantitatea totală de deşeu generată.