De astăzi ne păzim frontierele cu avioanele britanice Typhoon, trimise la baza aeriană Mihail Kogalniceanu. Sunt patru aparate de ultimă generaţie, super computerizate şi înarmate

DISTRIBUIȚI

De astăzi ne păzim frontierele cu avioanele britanice Typhoon, trimise la baza aeriană Mihail Kogalniceanu. Sunt patru aparate de ultimă generaţie, super computerizate şi înarmate, care vor patrula cerul României împreună cu escadrila de aparate americane F-16, recent sosite din Portugalia. Şi bătranele MiG-uri vor zbura alături de ele, dar baza noastra e-n uriaşul ajutor pe care ni-l dă NATO.

Eufighter Typhoon este suprema maşinărie de razboi aeriană: un avion care atinge de doua ori viteza sunetului la 11 kilometri înălţime în atmosferă, capabil să intre în luptă în câteva secunde, cu o mare varietate de arme la bord. E echipat cu rachete de diferite dimensiuni, poate angaja şi poate distruge ţinte aeriene, terestre şi în bătălii navale. Avioanele Typhoon sunt echipate cu computere de ultimă generaţie, care comunica în permanenţă cu centrul tactic de luptă aflat la rândul lui în aer, la mare înălţime. Avioanele strategice uriaşe detectează ţintele, analizează caracteristicile lor şi trimite Eurofighter la luptă.

Când vine vorba de alarma de lupta, Eurofighter decolează cu o viteză impresionantă: avionul de luptă urca pe verticală 18 kilometri într-un singur minut! Se face nevăzut în plafonul de nori dincolo de raza de acţiune a radarelor şi aşteapta misiunea de luptă trasată de comandamentul strategic aflat în aer, la rândul său. Aceste avioane au sosit la Kogălniceanu, ca să ne apere spaţiul aerian.

Poliţie Aeriană înseamnă de fapt paza frontierelor pe cer, astfel încât niciun inamic să nu intre în spatiul aerian romanesc. În trecut, astfel de intrari neautorizate s-au mai intâmplat, iar bătranele MiG-uri sunt incapabile să intercepteze orice avion străin în orice punct al ţării, într-un timp relativ scurt. Iar NATO şi-a luat măsuri de siguranţă, trimiţând avioanele Typhoon în Romania.

Cele patru avioane de luptă Typhoon trimise la baza aeriană Mihai Kogălniceanu sunt apte să intercepteze „orice potenţiali invadatori” care ar intra în spaţiul aerian al României.

Alianţa Nord-Atlantică şi-a consolidat prezenţa militară în Europa de Est prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO urmează să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România. În cadrul acestui proiect, Marea Britanie a trimis avioanele multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni NATO în zona Mării Negre, ele urmând să rămână la Kogalniceanu patru luni.