Dăm bani grei să scăpăm de câinii agresivi şi tot ajungem să ne ferim pe străzi ca nu cumva să fim atacaţi. E timpul să înţelegem că într-o ţară civilizată nici oamenii nu sunt atacaţi de animale, nici animalele nu sunt maltrate de oameni

DISTRIBUIȚI

Prea mulţi câini pe străzi şi prea puţină implicare din partea autorităţilor! Aşa se face că în continuare sute de oameni ajung la spital muşcaţi de maidanezi. Primăriile alocă sume colosale pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, dar în lipsa unor măsuri concrete, banii nu îşi ating scopul, iar animalele ajung să fie omorâte în chinuri groaznice. În acest mod, pus în practică de-a lungul anilor, ajungem să ne învârtim într-un cerc vicios: dăm bani grei să scăpăm de câinii agresivi, omorâm, fără să respectăm legea, o parte dintre ei şi tot ajungem să ne ferim pe străzi ca nu cumva să fim atacaţi. E timpul să înţelegem că într-o ţară civilizată nici oamenii nu sunt atacaţi de animale, nici animalele nu sunt maltrate de oameni.

Numai în Capitală, la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş, vin zilnic oameni muşcaţi de câini.

Iar la nivel naţional, vorbim de sute de cazuri zilnice. Cel mai grav din ultima perioadă s-a petrecut în Târgu-Jiu, luna trecută. O fetiţă a fost muşcată de un maidanez în timp ce se juca în faţa blocului.

Dar cazul care a sensibilizat o ţară întreagă şi care a fost poate cel mai crud şi revoltător rămâne cel al lui Ionuţ. În toamna anului 2013, Ionuţ Anghel, un băieţel de patru ani, a murit după ce a fost atacat de câini pe un teren din apropierea Parcului Tei.

Cu toţii ne-am întrebat la vremea respectivă şi continuăm să o facem: de ce România nu reuşeşte să intre în rândul ţărilor civilizate, ţări în care nu există câini vagabonzi? De ce nu ne asumăm în totalitate responsabilitatea atunci când hotărăm să deţinem un animal? De ce ne abandonăm animalele pe stradă fără pic de remuşcare? De ce autorităţile alocă bugete spectaculoase pentru rezolvarea câinilor fără stăpân şi de ce nu reuşesc să o rezolve?

La câteva luni după moartea lui Ionuţ, autorităţile au dat o lege cu scopul de a nu mai exista maidanezi, iar noi, cetăţenii, să nu mai fim în pericol. Aşa a început omorârea în masă a câinilor fără stăpân.

Dar noi am ales eutanasierea. Aşa că, primăriile din toată ţara au început să arunce cu milioane de euro pentru eutanasierea câinilor, o metodă prin care animalele sunt ucise rapid şi fără durere. Numai că, în România, de cele mai multe ori, legea pare să fie alternativă.

O demonstrează ceea ce s-a petrecut în adăpostul de stat din Alexandria. Potrivit unor documente obţinute de reporterii PRIMA TV, anul trecut, câinii de pe străzile Alexandriei au fost duşi în adpost şi au fost otrăviţi cu furadan, o substanţă interzisă în Uniunea Europeană, care produce moarte prin chinuri groaznice. Când furadan nu a mai fost, animalele au fost… înecate.

Aceleaşi metode barbare sunt aplicate neoficial în toată ţara. Asta în timp ce cheltuim sume enorme şi…..ne învârtim într-un circ vicios.

Psihologii spun că animalele devin agresive numai atunci când sunt înfometate, bătute, schingiute. O poliţie a animalelor funcţională nu doar că ar apăra necuvântătoarele de oamenii fără suflet, dar implicit ne-ar apăra şi pe noi, oamenii, aşa cum se întâmplă peste hotare.

Mai mult, o poliţie a animalelor precum în străinătate nu înseamnă bani risipiţi. În schimb, în România de acum, fără o autorititate competentă care să protejeze animalele şi să gestioneze problema celor agresive, putem spune că aruncăm cu banii pe fereastră. Numai între 2014 şi 2016, Primăria Capitalei a alocat către ASPA pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân aproximativ 22 DE MILIOANE DE EURO. Un alt exemplu este judeţul Hunedoara. În 2016, Consiliul Judeţean a cheltuit 450 de mii de euro pe câinii maidanezi. Cu aceşti bani au fost capturaţi 3.320 de câini. Dintre ei, 1.111 au fost adoptaţi ori revendicaţi şi 2.101 ucişi. Dacă facem o simplă operaţie de matematică, reiese că 108 animale… s-au pierdut pe drum… Şi mai grav este că în continuare în oraşele din judeţul Hunedoara sunt sute de câini pe stradă.

E timpul să luăm atitudine! Spune Stop Indiferenţei! Spune STOP irosirii banului public! Intră pe focusprimatv.ro şi semnează petiţia noastră prin care cerem crearea unei instituţii care să apere oamenii şi animalele, deopotrivă. Fii tu schimbarea!