„Dacă s-ar adopta graţierea, ar scăpa numai nişte hoţi!” Este declaraţia halucinantă a unui parlamentar PSD, condamnat şi el pentru fapte de corupţie

DISTRIBUIȚI

„Dacă s-ar adopta graţierea, ar scăpa numai nişte hoţi!” Este declaraţia halucinantă a unui parlamentar PSD, condamnat şi el pentru fapte de corupţie. Mai mulţi aleşi văd cu ochi buni proiectul de ordonanţă de urgenţă prinvind graţierea, având în vedere că destul de mulţi politicieni ar scăpa de puşcărie dacă s-ar aproba actul normativ. În plus, ar avea de câştigat şi cei care nu au trecut pragul penitenciarelor, dar care au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare.

Gestul a mii de tineri, de a ieşi în stradă în semn de protest faţă de ordonanţa ce prevede graţierea, este în opinia unor parlamentari unul prostesc, care relevă că aceştia nu ştiu cum funcţionează lucrurile într-un stat democratic.

Cel care consideră că hoţii nu sunt un pericol public este Cătălin Rădulescu, deputat de Argeş din partea Partidului Social Democrat. Anul trecut, acesta a fost condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea, atât de dorit de aleşi, va duce la punerea în libertate a nu mai puţin de două mii de deţinuţi, printre care politicieni şi oameni de afaceri cunoscuţi precum Dan Voiculescu sau Cristi Borcea. De asemenea, ar urma să scape de problemele cu legea şi Ion Iliescu, Călin Popescu Tăriceanu şi alţi parlamentari.

Documentul îl contrazice, însă, pe deputatul Rădulescu. Scrie negru pe alb că: graţierea se va aplica indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii şi, de asemenea, graţierea are efecte şi asupra pedepselor a căror executare este suspendată.

Adică, cazierul bogat al lui Liviu Dragnea va dispărea peste noapte, având în vedere că acesta a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Întrebat cum comentează acest aspect, acelaşi deputat Cătălin Rădulescu a susţinut că nu ştie ce scrie în proiect, după ce, culmea, a declarat că l-a citit cu mare atenţie.

Şi mai interesant este faptul că acest proiect de ordonanţă de urgenţă a fost redactat în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor şi are ca autor o persoană din echipa şefului PSD.

Nici Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi acuzat de procurorii DIICOT pentru subminarea economiei naţionale, nu crede că merită să discutăm prea mult despre graţiere. 

Potrivit Constituţiei României, graţierea comună nu poate fi adoptă prin ordonanţă de urgenţă, ci numai prin proiect votat în Parlament. Tot în Constituţie se precizează că Executivul poate aproba asemenea ordonanţe în situaţii extraordinare, având obligaţia de a motiva urgenţa actului. Lucru, pe care Guvernul Grindeanu nu l-a făcut.