Dacă în România ar avea loc o tragedie la o şcoală, grădiniţă sau în oricare alt loc în care sunt mulţi copii, nu am avea unde să îi tratăm. Copiii ar fi trimişi la diferite spitale pentru că, în ţara noastră, nu există un Centru Regional Pediatric de Urgenţă. O spune cu durere în suflet doctorul Cătălin Cîrstoveanu, după ce s-a luptat mai bine de 10 ani să convingă autorităţile să deschidă un astfel de spital

DISTRIBUIȚI

Dacă în România ar avea loc o tragedie la o şcoală, grădiniţă sau în oricare alt loc în care sunt mulţi copii, nu am avea unde să îi tratăm. Copiii ar fi trimişi la diferite spitale pentru că, în ţara noastră, nu există un Centru Regional Pediatric de Urgenţă. O spune cu durere în suflet doctorul Cătălin Cîrstoveanu, după ce s-a luptat mai bine de 10 ani să convingă autorităţile să deschidă un astfel de spital. Fără rezultat, încă. A reuşit, însă, să salveze viaţa celor mai mici şi vulnerabili copii. Este şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul „Marie Curie”, supranumit şi „îngerul copiilor”. Se luptă în continuare să ridice secţia la cele mai înalte standarde şi speră că, în curând, nu vom mai fi nevoiţi să ducem copii în străinătate pentru a fi trataţi.

„E normal să facem bine!” este motto-ul după care îşi ghidează activitatea doctorul Cătălin Cîrstoveanu. De 20 de ani face bine, salvând copiii născuţi înainte de termen şi prea mici să lupte singuri pentru viaţa lor. Stă zile întregi lângă ei să se se asigure că micuţii vor avea parte de o copilărie normală. Cu cei critici, pleacă în străinătate pentru acolo găseşte aparatura performantă. La noi…

Din cauza problemelor din spitale, s-a gândit de câteva ori să plece şi el din ţară.

O voce interioară parcă îi spunea de fiecare dată că trebuie să rămână acasă.

În prezent, doctorul Cătălin Cîrstoveanu este şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la „Marie Curie”. A îngrijit mii de copii şi a implementat zeci de proiecte, încât să ridice secţia la standarde înalte.

Oftează, însă, de fiecare dată când este întrebat despre Spitalul de Pediatrie, la care se gândeşte de peste 10 ani. Atât timp s-a luptat să convingă autorităţile despre nevoia imensă a unei astfel de unităţi.

Sunt milioane de copii care pleacă să se trateze în spitale din Germania, Franţa, Italia sau alte ţări, pentru că la noi nu au unde. Însă doar unii dintre ei au această şansă.

S-a lovit mereu de scuzele autorităţilor. Nu este un moft să ai un spital dedicat strict copiilor, este o chestiune de siguranţă naţională, povesteşte medicul.

Nu vrea să creadă că este nevoie de o tragedie pentru ca autorităţile să se mobilizeze şi să înţeleagă câtă nevoie este de un spital de pediatrie. Poate anul viitor vom putea vorbi despre medicină pentru copii.