Dacă aveţi drumuri de făcut în afara ţării cu maşina, să vă înarmaţi cu răbdare. Asta pentru că în punctele de trecere a frontierei spre ţări membre Schengen se vor înăspri verificările

DISTRIBUIȚI

Dacă aveţi drumuri de făcut în afara ţării cu maşina, să vă înarmaţi cu răbdare. Asta pentru că în punctele de trecere a frontierei spre ţări membre Schengen se vor înăspri verificările. Informaţiile despre călători vor fi introduse în mai multe baze de date, ceea ce înseamnă că timpul de aşteptare în vamă va creşte creşte chiar şi de trei ori. Pentru că măsura intră în vigoare cu o săptămână înainte de Paşte, autorităţile se aşteaptă la cozi interminabile în perioada următoare. Astăzi, în vămile din vestul ţării s-a stat chiar şi două ore.

Dacă până acum, la graniţa cu Ungaria, un control la vamă nu dura mai mult de trei minute, de astăzi, situaţia se schimbă complet. Documentele de călătorie sunt verificate în mai multe baze de date şi de poliţiştii de frontieră români, dar şi de către cei maghiari. Totul după ce o directivă a Uniunii Europene a decis înăsprirea controalelor la graniţele Schengen. 

Abia după ce documentele de călătorie sunt verificate în baza de date naţională, în cea a Interpolului şi apoi în sistemul Schengen, oamenii îşi pot continua călătoria. Astfel, timpul de aşteptare în vamă va creşte până la 30 de minute pentru autoturisme. În cazul TIR-urilor, poate ajunge însă la câteva ore bune.

Numărul poliţiştilor de frontieră a fost suplimentat, mai ales acum, în preajma sărbătorilor pascale.

În plus, cei care vor să tranziteze graniţa cu Ungaria, pot vedea cât de aglomerat este în vamă cu ajutorul unei aplicaţii ce aparţine poliţiei de frontieră. Acolo, oricine poate verifica traficul de la toate punctele de ieşire şi intrare în ţară.