Cumpărăm produse tradiţionale contrafăcute. Un control al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului arată că 1 din 5 produse vândute sub titulatura de tradiţional au etichete înşelătoare

DISTRIBUIȚI

Cumpărăm produse tradiţionale contrafăcute. Un control al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului arată că 1 din 5 produse vândute sub titulatura de tradiţional au etichete înşelătoare. Este precizat termenul „tradiţional”, în realitate însă produsul nu a fost atestat astfel. Inspectorii au constatat şi alte încălcări ale legislaţiei. Pe de altă parte, legea cu 51% produse româneşti devine legea cu 51% produse… autohtone. Deşi încalcă legislaţia europeană cu privire la libera circulaţie a mărfurilor, parlamentarii nu vor să renunţe la procent, ci doar la termenul „românesc”.

Unul din cinci produse comercializate în România cu titlul de produse tradiţionale este falsificat sau nu respectă prevederile legale. Este rezultatul unui control efectuat anul trecut de ANPC. Inspectorii au verificat 38 de tone de produse alimentare, din care 7,4 tone nu se încadrau în prevederile legale.

Cele mai grave nereguli identificate de inspectorii ANPC au fost produse neconforme pentru consum ori includerea în titulatură a denumirii „tradiţional” fără să fie atestate de Ministerul Agriculturii.

Declaraţiile au fost făcute în Parlament, la comisia de Agricultură unde au fost discutate astăzi modificările la legea cu 51% produse româneşti în magazine. Comisia Europeană a trimis două scrisori prin care a notificat România că riscăm sancţiuni.

Comisia Europeană apreciază că deşi actul normativ nu interzice introducerea pe piaţă a mărfurilor de import, aceasta restrânge, prin criteriul de cantitate, libertatea de circulaţie a produselor europene, obligând comercianţii să se aprovizioneze mai mult de pe piaţa locală. Dar, în urma dezbaterilor, parlamentarii şi reprezentanţii domeniului agro alimentar au găsit un artificiu. Înlocuiesc sintagma de produse româneşti cu produse autohtone.