CSM a dat aviz negativ în cazul proiectelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Punctul de vedere a fost adoptat cu majoritate de voturi, în şedinţa de plen

DISTRIBUIȚI

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ în cazul proiectelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Punctul de vedere a fost adoptat cu majoritate de voturi, în şedinţa de plen. Este însă unul consulativ, iar Ministerului Justiţiei ar putea să nu ţină seama de el. Tot astăzi, Comisia Europeană a publicat noul raport MCV în cazul ţării noastre. Înregistrăm progrese în combaterea corupţiei, dar atitudinea politicienilor poate afecta încredere în justiţie, spun specialiştii europeni.

La mai bine de o săptămână de când Consiliul Superior al Magistraturii a primit proiectele de ordonanţă pentru graţierea unor anumite categorii de deţinuţi şi modificare a codurilor penale, miercuri, plenul instituţiei s-a reunit pentru a votat un punct de vedere comun. După o şedinţă care a durat aproape o oră, membrii consiliului au anunţat că nu susţin proiectele în forma actuală, avizul fiind unul negativ.

Decizia CSM vine după ce atât Parchetul General cât şi DNA au declarat că nu susţin prevederile proiectelor.

Avizul dat de consiliu este însă unul consultativ, iar Guvernul poate să ţină cont de acest punct de vedere sau nu.

Decizia CSM a fost dată în aceeaşi zi în care Comisia Europeană a publicat noul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru ţara noastră. România înregistrează progrese în reformarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei, dar critici ale politicienilor riscă să stirbească încrederea, se arată în document.

Comisia Europeană menţine Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi în 2017, se arată în raportul publicat miercuri.