Criza social democaraţilor se adânceşte. Fostul prim ministru, Victor Ponta, s-a întors la guvern. Ocupă poziţia de secretar general al executivului, numit de Sorin Grindeanu. În declaraţiile de aseară de la pupitrul Palatului Victoria, Ponta şi-a arătat susţinerea necondiţionată pentru actualul premier. Şi a anunţat că le va cere parlamentarilor social democraţi să le fie alături. La câteva ore distanţă, PSD a decis următoarea mişcare. A convocat Parlamentul de urgenţă mâine pentru citirea moţiunii de cenzură

DISTRIBUIȚI

Criza social democaraţilor se adânceşte. Fostul prim ministru, Victor Ponta, s-a întors la guvern. Ocupă poziţia de secretar general al executivului, numit de Sorin Grindeanu. În declaraţiile de aseară de la pupitrul Palatului Victoria, Ponta şi-a arătat susţinerea necondiţionată pentru actualul premier. Şi a anunţat că le va cere parlamentarilor social democraţi să le fie alături. La câteva ore distanţă, PSD a decis următoarea mişcare. A convocat Parlamentul de urgenţă mâine pentru citirea moţiunii de cenzură. Astăzi, preşedintele Klaus Iohannis a cerut pentru prima dată public rezolvarea crizei politice.

Însă cele două tabere – Grindeanu şi Dragnea – nu dau semne că vor să slăbească războiul politic. Ba chiar caută aliaţi pentru a câştiga lupta. De la pupitrul Guvernului, Victor Ponta anunţa sprijinul pentru Grindeanu din noua sa funcţie publică.

Împreună cu Victor Ponta, Grindeanu încearcă să rămână la cârma guvernului. Iar aseară a făcut primele mişcări în acest sens. După numirea lui Victor Ponta în funcţia de secretar general, a trimis către Cotroceni o cerere de vacantare a posturilor de ministru al Dezvoltării ocupat de Sevil Şaideh dar şi de ministru al internelor, ocupat de Carmen Dan, împreună cu propunerile pentru cele două funcţii. Ponta a explicat că miniştrii trebuie să vină la lucru de luni pentru că există probleme care nu pot aştepta rezolvarea crizei şi că guvernul nu se poate închide precum un magazin.

Deşi nu mai deţine funcţii în PSD, Victor Ponta are încă multă influenţă în partid şi încearcă să determine cât mai mulţi parlamentari social democraţi să voteze împotriva moţiunii.

După declaraţiile de la guvern, liderul senatorilor PSD a anunţat că mâine a fost convocat de urgenţă Parlamentul pentru citirea moţiunii de cenzură, urmând ca săptămâna viitoare să fie votată în plen.

Deputaţii şi senatorii PNL nu vor participa la citirea moţiunii de cenzură. Mâine îşi votează membrii Biroului Executiv Permanent.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi. Iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari. Aşadar dacă 14 dintre ei nu se prezintă sau votează împotrivă, moţiunea nu va trece. Desigur în acest scenariu este nevoie ca opoziţia să se abţină sau să voteze împotrivă.