Criză politică fără precedent în Spania. Conducerea Cataloniei a fost preluată de vicepremierul spaniol, după ce autorităţile de la Madrid au dizolvat Parlamentul Catalan şi, implicit, au desfiinţat guvernul regional. Prim-ministrul Mariano Rajoy a anunţat organizarea alegerilor anticipate pe 21 decembrie. În consecinţă, fostul preşedinte regional a declarat că se va opune intenţiilor Madridului de a prelua puterea în Catalonia

DISTRIBUIȚI

Criză politică fără precedent în Spania. Conducerea Cataloniei a fost preluată de vicepremierul spaniol, după ce autorităţile de la Madrid au dizolvat Parlamentul Catalan şi, implicit, au desfiinţat guvernul regional. Prim-ministrul Mariano Rajoy a anunţat organizarea alegerilor anticipate pe 21 decembrie. În consecinţă, fostul preşedinte regional a declarat că se va opune intenţiilor Madridului de a prelua puterea în Catalonia.

Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria conduce oficial, dar temporar, Catalonia. Autonomia provinciei a fost suspendată de Madrid, după ce Parlamentul catalan a votat declararea independenţei.

Şi comandantul poliţiei regionale, Mossos, a fost înlăturat din funcţie şi acuzat de „susţinere a revoltei”. Astfel, toate instituţiile regionale, politice, economice şi de securitate, trec acum în subordinea directă a Madridului.

În stradă, mii de separatişti au aplaudat anunţul Parlamentului catalan de a declara independenţa şi au huiduit măsurile anunţate de premirul Rajoy. Protestele au continuat până târziu în noapte la Barcelona. Şi unioniştii au organizat o manifestaţie, iar nu de puţine ori, cele două tabere au schimbat replici dure.

Câţiva demonstranţi pro-unitate au spart geamurile sediului radioului catalan şi s-au încăierat cu poliţia care a încercat să ţină la distanţă cele două mulţimi.

La Barcelona este anunţat un mare miting pentru unitate în această seară. Mesaje de susâinere pentru integritatea teritorială a Spaniei au venit de la majoritatea liderilor europeni şi din partea Statelor Unite.