Criza medicamentelor se adânceşte tot mai mult. Medicamente vitale lipsesc de mai multe luni din farmacii, spitale, dar şi de la Serviciile de Ambulanţă şi Smurd. Este vorba despre pastile folosite pentru uz cardiologic, uz obstetrical, dar şi alte afecţiuni. În tot acest timp, pacienţii mor cu zilele pentru că nu acces la tratament. A fost nevoie de o tragedie pentru ca ministrul Sănătăţii să ia măsuri, în cazul imunoglubulinelor

DISTRIBUIȚI

Criza medicamentelor se adânceşte tot mai mult. Medicamente vitale lipsesc de mai multe luni din farmacii, spitale, dar şi de la Serviciile de Ambulanţă şi Smurd. Este vorba despre pastile folosite pentru uz cardiologic, uz obstetrical, dar şi alte afecţiuni. În tot acest timp, pacienţii mor cu zilele pentru că nu acces la tratament. A fost nevoie de o tragedie pentru ca ministrul Sănătăţii să ia măsuri, în cazul imunoglubulinelor. Pe piaţă nu se mai găsesc medicamente ieftine pentru că producătorii nu îşi permit să le vândă la preţuri mai mici decât costul producţiei. O altă greşeală a conducerii actuale, spun medicii, a fost eliminarea listei de medicamente esenţiale, introdusă de fostul Guvern.

După ce zilele trecute o pacientă în vârstă de 69 de ani s-a stins la Spitalul Judeţean din Alba-Iulia pentru că nu au fost imunoglobuline în stoc, ies la iveală noi detalii revoltătoare. 6 medicamente obligatorii lipsesc de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Medicamentele lipsesc de mai multă vreme. Pentru acestea, niciun producător nu s-a prezentat la ultima licitaţie din noiembrie.

Farmaciştii au încercat să pună la dispoziţie înlocuitori, acolo unde s-a putut. Aceleaşi probleme se regăsesc şi la SMURD. În total, este vorba despre 30 de substanţe care lipsesc.

Sunt tratamente care costă câţiva lei. Peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut de pe piaţă în ultimii ani. Producătorii au avertizat, în nenumărate rânduri, că nu mai pot vinde comprimatele la un preţ mai mic decât costul de producţie.

Problemele s-au adâncit după ce, la începutul anului, a fost eliminată lista cu medicamente care nu ar trebui să lipsească din România.

În ceea ce priveşte lipsa imunoglobulinelor, ministrul Florian Bodog, a declarat că duminică noapte a comandat mai multe flacoane.

Despre situaţia celorlalte medicamente, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va organiza o conferinţă de presă…marţi.