Criza de imunoglobulină a fost recunoscută de autorităţi. România are nevoie de ajutorul NATO şi al Uniunii Europene pentru asigurarea fiolelor de care sute de pacienţi au nevoie. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul European de protecţie civilă. Este singura soluţie găsită de autorităţi pentru a nu-i lăsa în continuare pe bolnavi fără tratament

DISTRIBUIȚI

Criza de imunoglobulină a fost recunoscută de autorităţi. România are nevoie de ajutorul NATO şi al Uniunii Europene pentru asigurarea fiolelor de care sute de pacienţi au nevoie. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul European de protecţie civilă.  Este singura soluţie găsită de autorităţi pentru a nu-i lăsa în continuare pe bolnavi fără tratament. Ţara noastră a primit deja un prim răspuns din partea Austriei. Însă, măsura luată va asigura cantitatea necesară pentru doar 2 luni şi anume zece mii de doze. Anual, consumul pacienţilor români este de peste 900 de kilograme. Deşi producătorii au declarat că vor reveni pe piaţă, dacă taxa clawback va fi suspendată, acest lucru nu s-a întâmplat. În ultimele luni, o singură companie a încercat să acopere necesarul de fiole.

Daniela este mama unui băiat de 20 de ani care suferă de imunodeficienţă primară. Tânărului trebuie să i se administreze imunoglobulină o dată la trei săptămâni. Discontinuitatea în aprovizionarea acestui produs pune în pericol viaţa fiului ei.

Din cauza crizei de imunoglobulină, băiatului i-a fost redus numărul necesar de fiole.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că în acest moment nu mai există nicio doză de imunoglobulină, iar pacienţii aşteaptă de luni bune tratamentul. A fost declanşat mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru sutele de pacienţi aflaţi în nevoie.

Aceasta este singura soluţie găsită de autorităţi. Declanşarea mecanismului va asigura însă cantitatea necesară pentru două luni, respectiv de zece mii de doze. România are nevoie, anual, de 956 de kilograme de imunoglobulină. Discontinuităţile în aprovizionarea tratamentului au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80 la sută din necesar. Deşi Guvernul a eliminat taxa clawback la cererea producătorilor, aceştia nu şi-au onorat promisiunea de a pune fiolele pe piaţă la timp şi s-a ajuns în situaţie de criză.

Pacienţii spun că era nevoie ca această măsură să fie luată cu mult timp în urmă. Anul trecut, însă, fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog declara că nu este nicio problemă în acest sens.

În prezent, Mecanismul European pentru protecţie civilă include 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Muntenegru şi Norvegia. Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM”, care va acoperi şi costurile.